Na jakie napiwki może liczyć kelner?
Ile średnio dziennie "zarabia" kelner na napiwkach?
- W weekendy to mam niekiedy nawet 800 zł z napiwków - mówi Ania, która pracuje w jednej z modniejszych restauracji w Szczecinie. - Niestety, te 800 zł napiwków - to się mi zdarza, ale taka norma w weekendy to 400 zł. W dni powszednie tak dobrze już nie jest - dodaje. - Od poniedziałku do czwartku moje napiwki to jedynie 100 - 200 zł.
To sporo, ale jak podkreśla Ania, w weekendy "kelneruje" często nawet przez 14 godzin.
- Przychodzę do pracy na godzinę 9, bo to ode mnie zależy jak przygotowane są stoły i jak wygląda restauracja. Wychodzę z pracy często o północy - mówi.
Ania jest absolwentką poznańskiego uniwersytetu, miała staże w stolicy Wielkopolski i w Niemczech, wie na czym polega praca w restauracji.
- Jest ciężka - mówi. - Wymaga abym cały dzień była na nogach. Poza tym trochę mnie izoluje od moich rówieśników, znajomych i przyjaciół, nie mówiąc o chłopaku, który często przychodzi na obiad do restauracji aby się ze mną w ogóle zobaczyć - tłumaczy. Nie żałuje jednak takiego życia, bo pracując nawet kilkanaście godzin dziennie ma miesięcznie na rękę nawet powyżej 4 tys. zł.
Do tego otrzymuje normalne wynagrodzenie za pracę, które miesięcznie wynosi ponad 3,5 tys. zł. W sumie na kelnerowaniu ma prawie 6 tys. zł.