W skrócie:
Ciasto z kremem – sprawdzony przepis
Szukasz pomysłu na ciasto z kremem? Mam dla ciebie sprawdzony przepis na wyśmienite ciasto słonecznikowiec. To wypiek, który łączy w sobie to, co najlepsze, czyli mocno czekoladowe, rozpływające się w ustach ciasto, słodką masę kajmakową i chrupiący, podprażony słonecznik. U mnie w domu zniknęło w mgnieniu oka. Trudno nie poprosić o dokładkę. Ciasto słonecznikowiec możesz podać na imprezę, święta czy spotkanie z rodziną.
Zobacz w galerii, jak zrobić najlepsze ciasto z kajmakiem i czekoladą, czyli pyszny słonecznikowiec.
Przepis na ciasto słonecznikowiec z kajmakiem i czekoladą
Czas przygotowania: 1,5 godziny.
Porcja na: blaszkę 23 × 35 cm.
Poziom trudności: łatwy.
Składniki:
Ciasto:
- 270 g gorzkiej czekolady,
- 180 g masła,
- 6 jajek,
- 160 g mąki pszennej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 150 g cukru,
- 1 opakowanie cukru waniliowego (16 g) lub 1 łyżeczka esencji waniliowej,
Krem kajmakowy:
- 1 puszka masy kajmakowej ok. 500 g,
- 250 g masła,
Prażony słonecznik:
- 300 g słonecznika,
- 50 g masła,
- 5 łyżek mleka,
- 100 g cukru.
Do nasączenia:
- 200 ml mocnej kawy,
- opcjonalnie 1 łyżka cukru.
Jak zrobić ciasto słonecznikowiec?
Sposób przygotowania:
- Włącz piekarnik na 180 stopni Celsjusza w opcji góra-dół.
- Zaparz kawę. Jeśli lubisz bardzo słodkie wypieki, to posłodź kawę według uznania.
- Przygotuj ciasto: Rozpuść czekoladę z masłem w kąpieli wodnej. Wystudź.
- Jajka ubij z cukrem i wanilią na jasną i puszystą masę.
- Dodaj przestudzoną, rozpuszczoną z masłem czekoladę.
- Na koniec zmniejsz obroty miksera i wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
- Przelej ciasto do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz ok. 30 minut w 180 stopniach. Wyjmij z blaszki i wystudź.
- Przygotuj prażony słonecznik: słonecznik przełóż na patelnię, dodaj masło, cukier i mleko. Podgrzewaj na małym ogniu, aż cukier się rozpuści, a większość płynu odparuje. Przełóż słonecznik na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz 5 minut, przemieszaj i piecz kolejne 5 minut. Słonecznik ma się ładnie zazłocić, ale nie może być zbyt przypieczony, bo będzie gorzki.
- Wystudzony słonecznik przełóż do woreczka na mrożonki i potłucz odrobinę wałkiem, by się delikatnie połamał.
- Przygotuj krem: W misce utrzyj miękkie masło z masą kajmakową. Dodaj do kremu niemal cały słonecznik — odłóż ok. 8 łyżek na posypanie wierzchu ciasta.
- Czekoladowe ciasto podziel na pół.
- Nasącz ciasto kawą.
- Wyłóż na ciasto 3/4 kremu i przykryj drugim blatem ciasta.
- Nasącz kawą drugi blat ciasta i posmaruj resztą kremu.
- Wierzch posyp odłożonym słonecznikiem. Słonecznikowiec jest gotowy do podania.
Czytaj także: Ciasto snickers. Przepis na pyszne ciasto z kajmakiem i orzechami włoskimi
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:
Aby gotowanie było jeszcze prostsze
Szarlotka tatrzańska
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?