Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

My się zimy nie boimy

Elżbieta Lange, 5 lutego 2005 r.
Niskie temperatury, wiatr, przebywanie w przegrzanych pomieszczeniach - wszystko to sprawia, że stajemy się bardziej podatni na przeziębienia i grypę. Można się jednak przed nimi chronić. Wystarczy tylko przestrzegać kilku zasad.

O tym jak często zapadamy na choroby decyduje nasz system odpornościowy. Wpływ na niego ma przede wszystkim tryb życia, jaki prowadzimy.

Po pierwsze dieta

W okresie zimowym najważniejsza jest dieta. Jeśli chcemy przetrwać zimę bez przeziębień i grypy musimy zadbać o to, by była ona bogata w witaminy, magnez, potas i cynk. W naszym codziennym pożywieniu nie powinno zabraknąć orzechów, ryb, pieczywa razowego, słonecznika.

Przed przeziębieniem chroni nas witamina C, której niedobory uzupełnić możemy jedząc cytrusy, czerwoną paprykę, brokuły, zielone warzywa oraz witaminy z grupy B. Te z kolei znajdziemy w drożdżach, roślinach strączkowych i w pełnoziarnistych produktach. Witaminy te walczą z wolnymi rodnikami, odpowiedzialnymi za rozwój wielu chorób.

Niestety zrezygnować trzeba z dużych ilości kawy, wypłukującej magnez z naszego organizmu, a także palenia papierosów, które niszczą mikroelementy, wzmacniające nasz system odpornościowy.

Odpowiednio się ubieraj

Podczas wietrznej i mroźnej pogody nie możemy zapominać o właściwym ubiorze. Ponad 30 procent ciepła ucieka przez głowę. Z domów nie powinniśmy więc wychodzić bez czapek, szalików, rękawiczek, ciepłych skarpet i butów. W przeciwnym razie szybciej narazimy się na infekcje.

Nie ma jednak potrzeby przesadzać z ciepłymi ubraniami. W zimę częściej zmienia się pogoda. Najprostszym sposobem na uniknięcie przegrzania będzie ubiór na tzw. cebulkę.

Bądź aktywny

Choć pogoda nie sprzyja aktywnemu wypoczynkowi, zimą nie powinniśmy rezygnować z ruchu i uprawiania sportu. Częste spacery, regularne ćwiczenia pomogą wzmocnić nasz układ odpornościowy.

Wskazane są biegi, zimowe sporty oraz jazda na rowerze. Szczególnie ważny jest ruch na świeżym powietrzu, nawet jeśli temperatura spada poniżej zera. Warto pamiętać o codziennych spacerach.

Gdy złapie choroba

Chłodniejsze miesiące to czas, w którym na infekcje narażeni jesteśmy na każdym kroku.

Wirusy przenoszone drogą kropelkową mogą nas zaatakować zawsze gdy ktoś kichnie lub kaszlnie. Przeziębieniem możemy się zarazić również dotykając czyichś rąk lub pijąc z jednego kubka z chorą osobą. Najważniejsze jednak jest niedopuszczenie do rozwoju infekcji.

Już od jej pierwszych objawów powinniśmy zażywać witaminę C, leki przeciwbólowe oraz syropy na kaszel. Przy mokrym kaszlu unikać należy leków hamujących odruch kaszlu, ponieważ obfita wydzielina zalegająca w gardle nie będzie miała ujścia i możemy się krztusić.

Bardzo ważne jest również częste wietrzenie pomieszczeń w których przebywamy. Przy infekcjach gardła należy pić około dwóch litrów niegazowanych, letnich lub ciepłych płynów dziennie.

Atakuje grypa

Grypa bardzo często mylona jest z przeziębieniem. Nie można jej jednak lekceważyć. Atakuje głównie jesienią i zimą. Wywołują ją wirusy, które wnikają do organizmu wraz z kropelkami śliny i atakują błony śluzowe.

Towarzyszące jej dolegliwości to bóle stawów, mięśni, głowy, katar i suchy, męczący kaszel oraz podwyższona temperatura. Jeśli objawy te nie ustępują po trzech, czterech dniach natychmiast należy zgłosić się do lekarza.

Objawów grypy nie powinny lekceważyć zwłaszcza osoby starsze oraz chorujące na serce i płuca.

Ryzyko choroby zmniejszają szczepienia ochronne. Szczepić jednak należy się jesienią. Szczepionka kosztuje około 30 złotych, a pozwala uchronić się od poważnych powikłań.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gs24.pl Głos Szczeciński