Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Młynarze też narzekają

pit, 20 lutego 2006 r.
Tniemy koszty gdzie się da, ale już nie mamy z czego - tłumaczą młynarze. Zakłady wykorzystują już nawet nie połowę swoich mocy produkcyjnych, a zaledwie jedną trzecią.

Ziarno powoli ale systematycznie drożeje, rosną koszty produkcji, głównie paliw, tymczasem ceny mąki stoją w miejscu. A wszystko za sprawą ogromnej konkurencji, młynarze boją się podnosić ceny, bo o klienta coraz trudniej.

Powstające u nas kolejne duże młyny, za wszelką cenę chcą zdobyć rynek, kusząc piekarzy niskimi cenami. W niektórych młynach zdrożała, ale tylko mąka żytnia.
Powód to kłopoty ze zdobyciem surowca. Odkąd żyto zniknęło z listy unijnej interwencji, wielu rolników zarówno polskich jak i niemieckich odeszło od produkcji tego ziarna.

Dlatego po raz pierwszy od wielu lata dobrej jakości żyto kosztuje niewiele mniej niż pszenica.

Piekarze podniosą ceny

Sytuacja staje się jednak niepokojąca. W ciągu najbliższych tygodni trzeba się liczyć ze wzrostem cen pieczywa. Ale nie tylko dlatego, ze podrożała mąka żytnia.

Piekarze narzekają też na podwyżki innych kosztów, w tym energii i pracy. Powoli drożeją także zboża paszowe. W południowo -zachodnich rejonach Polski trzeba za pszenicę zapłacić 365 zł za tonę, a z dostawą 400 zł za tonę. Średnie notowania kukurydzy to 380-390 zł za tonę. Nadal jest duży popyt na otręby.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gs24.pl Głos Szczeciński