Ziarno powoli ale systematycznie drożeje, rosną koszty produkcji, głównie paliw, tymczasem ceny mąki stoją w miejscu. A wszystko za sprawą ogromnej konkurencji, młynarze boją się podnosić ceny, bo o klienta coraz trudniej.
Powstające u nas kolejne duże młyny, za wszelką cenę chcą zdobyć rynek, kusząc piekarzy niskimi cenami. W niektórych młynach zdrożała, ale tylko mąka żytnia.
Powód to kłopoty ze zdobyciem surowca. Odkąd żyto zniknęło z listy unijnej interwencji, wielu rolników zarówno polskich jak i niemieckich odeszło od produkcji tego ziarna.
Dlatego po raz pierwszy od wielu lata dobrej jakości żyto kosztuje niewiele mniej niż pszenica.
Piekarze podniosą ceny
Sytuacja staje się jednak niepokojąca. W ciągu najbliższych tygodni trzeba się liczyć ze wzrostem cen pieczywa. Ale nie tylko dlatego, ze podrożała mąka żytnia.
Piekarze narzekają też na podwyżki innych kosztów, w tym energii i pracy. Powoli drożeją także zboża paszowe. W południowo -zachodnich rejonach Polski trzeba za pszenicę zapłacić 365 zł za tonę, a z dostawą 400 zł za tonę. Średnie notowania kukurydzy to 380-390 zł za tonę. Nadal jest duży popyt na otręby.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?