Naukowcy z Uniwersytetu Stanowego Florydy w Miami (USA) wykonali szczegółową analizę składu chemicznego ludzkiego mleka. Wśród wielu zidentyfikowanych substancji znalazło się również białko GCSF.
Pełni ono ważną rolę w ludzkim układzie odpornościowym. Jego obecność jest konieczna do produkcji granulocytów. Są to białe krwinki biorące bardzo aktywny udział w zwalczaniu drobnoustrojów, które wdzierają się do organizmu. Naukowcy z Miami pobrali próbki mleka od 126 młodych stażem matek.
Kobiety, u których poród nastąpił w przewidzianym terminie miały w mleku dwukrotnie więcej białka GCSF niż matki, które urodziły dziecko przedwcześnie. Największe stężenie cennego związku odnotowano w pierwszych 48 godzinach po urodzeniu, potem jego poziom zaczynał się obniżać.
- To argument za tym, aby karmienie piersią rozpocząć jak najszybciej. Noworodek będzie bardziej odporny na atak mikrobów - podkreśla główna autorka badań Darlene Calhoun.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?