Mazurek królewski na Wielkanoc. Zobacz przepis od Lucyny Ćwierczakiewiczowej

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Lucyna Ćwierczakiewicz zaproponowała aż 40 przepisów na ciasto mazurek w książce „Jedyne praktyczne przepisy”.
Lucyna Ćwierczakiewicz zaproponowała aż 40 przepisów na ciasto mazurek w książce „Jedyne praktyczne przepisy”. Wojciech Gadomski/PolskaPress
Udostępnij:
Lucyna Ćwierczakiewiczowa znana była w XIX wieku z edukowania młodych gospodyń domowych w dziedzinie gotowania i prowadzenia domu. W książce „Jedyne praktyczne przepisy” wydanej w 1891 roku proponowała aż 40 przepisów na mazurki wielkanocne. Przyjrzeliśmy się przepisowi na mazurek królewski.

Spis treści

Lucyna Ćwierczakiewicz: geniusz polskiej kuchni

Przypomnijmy, że Lucyna Ćwierczakiewicz urodziła się w 1826 roku. Była autorką znanych poradników i książek kucharskich w XIX wieku.

Grupą docelową jej pisarstwa były kobiety, które chciały smacznie i gospodarnie gotować. Była dwukrotnie zamężna i niezależna finansowo, co w jej czasach było wśród kobiet rzadkością - Ćwierczakiewiczowa może być przykładem wczesnej polskiej przedsiębiorczyni. W swoich książkach pokazywała sposoby i przepisy na pożywne i efektownie wyglądające posiłki.

Mazurek wielkanocny – przepis ze starej książki

Lucyna Ćwierczakiewiczowa, pisząc swoje książki, opisywała realia ówczesnej Polski. Pamiętajmy, że w XIX wieku nasz kraj był pod zaborami i korzystano w gotowaniu ze skali Reaumura. Odniesienia do tego faktu można znaleźć we wstępie do rozdziału dwunastego pracy „Ciasta i wszelkie pieczywa”.

Ciasta mazurki również wypiekano, posługując się tą skalą aż do początków XX wieku. Wtedy wprowadzono stopnie Celsjusza. Warto wiedzieć, że 1°C odpowiada 0,8°Re. Przepis na łatwego mazurka często zawiera w składzie migdały. Służą one ku ozdobie i jako składnik ciasta mazurek.

Mazurek królewski z przepisu Ćwierczakiewiczowej

Królowa dawnych polskich kucharek podaje przepis na smaczny mazurek królewski"

Funt masła młodego utrzeć w donicy, wbić w to po jednemu 12 żółtek, funt cukru i funt mąki, wymieszawszy, kłaść po łyżce za każdem żółtkiem cztery łuty gorzkich migdałów, utłuczonych na masę, i wiercić tę masę w zimnem miejscu całą godzinę, a uwierciwszy, na blachę wyłożoną papierem, posmarowanym masłem, układać na grubość palca. Piec powinien być taki jak na biszkopty, to jest dobrze, ale nie nazbyt gorący.

Wśród uwag do ciast kruchych używanych na mazurki Lucyna Ćwierczakiewiczowa podawała, że ciasto będzie „daleko smaczniejsze”, jeśli do zwykłej ilości masła, cukru, żółtek, araku na każdy funt mąki dodaje się cztery ugotowane na twardo żółtka jajek. Tak przygotowane jajka należy utrzeć na tarce i dokładnie wgnieść w porcję ciasta na mazurek.

Jakie były podstawowe miary w XIX wieku?

Próbując odwzorowywać stare przepisy według współczesnych miar, należy pamiętać o odpowiednim przeliczniku. Zebraliśmy trzy podstawowe, które pojawiają się w wielu przepisach mistrzyni kucharstwa.

  • 1 łut to około 13 gramów.
  • 1 / 2 funta to 200 g.
  • Kwarta to 1 litr. Odmierzano kwartę od miary garnca.

Niech ten przepis zainspiruje was do kulinarnych poszukiwań i da możliwość wypiekania niesamowitych mazurków, jak z przepisów mam i babć.

Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Akcesoria kuchenne pomocne w każdej kuchni!

miejsce #1

Zwieger

Zwieger Komplet Noży W Drewnianym Bloku Hevea 6el

853,44 zł349,99 zł-59%
miejsce #3

Zwieger

Zwieger Łyżka Z Miarką Obsidian 34cm 370282

100,34 zł44,90 zł-55%
miejsce #4

Berlinger Haus

BerlingerHaus Zestaw Noży 6el Emerald (BH2511)

200,37 zł99,00 zł-51%
miejsce #5

Florina

Florina Podkładka Pod Garnek Silikonowa Anide Kwadrat

18,99 zł9,90 zł-48%
miejsce #6

Tefal

Tefal Trzepaczka K1291714

74,00 zł39,99 zł-46%
miejsce #7

Florina

Florina Łopatka Silikonowa Anide

15,90 zł8,81 zł-45%
miejsce #8

Tescoma

Tescoma tasak 17cm azza 884544

129,00 zł74,59 zł-42%
miejsce #10

Tefal

Tefal Ingenio silikonowy pędzel K2072414

86,00 zł65,00 zł-24%
miejsce #12

Gefu

Gefu Termometr do piekarnika G-21870

109,00 zł98,10 zł-10%
miejsce #13

Tescoma

Tescoma President (63872800)

129,00 zł116,10 zł-10%
Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Największa od dziesięcioleci susza we Francji

Materiał oryginalny: Mazurek królewski na Wielkanoc. Zobacz przepis od Lucyny Ćwierczakiewiczowej - Strona Kuchni

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Więcej informacji na stronie głównej Głos Szczeciński
Dodaj ogłoszenie