- Kobieta w wieku ponad 40 lat jest w bardzo cieżkim stanie i przebywa na oddziale intensywnej terapii - mówi dr Samir Zeair, ordynator oddziału chirurgii ogólnej, naczyniowej i transplantacyjnej w szpitalu przy ul. Arkońskiej. - Wymaga natychmiastowego przeszczepu wątroby, jednak jej stan jest tak ciężki, że operacja jest niemożliwa. Zgłosiliśmy ją jednak do przeszczepu, żeby nie zmarnować ewentualnej szansy na operację i stale monitorujemy jej stan zdrowia.
Mąż kobiety czuje się lepiej, nie wymaga przeszczepu wątroby. To pierwsi pacjenci, którzy w tym roku trafili do szczecińskiego szpitala po zatruciu grzybami. Lekarze apelują pozostałych mieszkańców o ostrożność.
Spożycie trujących grzybów prowadzi do niewydolności wątroby, a następnie do zgonu. Aby temu zapobiec, należy się upewnić, że grzyby, które zamierzamy zjeść nie są trujące. Jeśli mamy co do tego jakiekolwiek wątpliwości możemy odwiedzić stacje sanepidu i poprosić o pomoc w rozpoznaniu zebranych przez siebie grzybów. Sanepid uruchomił w tym roku dwa punkty dla grzybiarzy, pierwszy znajduje się w Powiatowej Stacji (przy ul. Wincentego Pola 6) i jest czynny w godzinach od 7:25 do 11.00, a drugi w Wojewódzkiej Stacji Sanitarno Epidemiologicznej (przy ul. Spedytorskiej 6/7) czynny od 8:00 do 15:00.
- Mamy dopiero początek sezonu i jak do tej pory do punktów zgłosiło się kilka osób - mówi Małgorzata Kapłan, rzeczniczka zachodniopomorskiego oddziału sanepidu. - Ich pytania dotyczyły przede wszystkim tego czy zebrane przez nich grzyby były jadalne.
Jeśli planujesz udać się do lasu na grzyby warto żebyś pamiętał o kilku zasadach.
- Należy zbierać wyłącznie te grzyby, co do których nie mamy jakichkolwiek wątpliwości, że są jadalne - mówi Małgorzata Kapłan. - Grzyby powinno się zbierać w przewiewne koszyki, w żadnym przypadku w reklamówki foliowe, bo powoduje to zaparzanie i przyspiesza psucie grzybów. Nie wolno przechowywać świeżych grzybów ani potraw z grzybów zbyt długo. Nie zbierajmy też grzybów w okolicach skupisk odpadów czy przy zakładach produkcyjnych, jak również rosnących w rowach lub na skraju lasu, przy drogach o dużym natężeniu ruchu, bo grzyby wchłaniają ze swego otoczenia metale ciężkie i inne zanieczyszczenia. Należy zbierać wyłącznie grzyby wyrośnięte i dobrze wykształcone, gdyż młode owocniki, bez wykształconych cech danego gatunku są najczęściej przyczyną tragicznych pomyłek.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?