Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
2 z 10
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Nie ma świąt bez pierogów z kapustą i grzybami, a lata bez...
fot. pixabay.com

Mąka w kuchni. Pierogi, pyzy a może knedle? Jaką mąkę wybrać i jak przygotować z niej idealne ciasto

Pierogi - klasyka polskiej kuchni

Nie ma świąt bez pierogów z kapustą i grzybami, a lata bez tych z jagodami. Ciasto na pierogi przygotowuje się prosto. Jedni dodają jajko, drudzy wolą wersję bez. Ta druga metoda sprawia, że ciasto jest bardziej elastyczne. Proporcje obejmują pół kilograma mąki pszennej. Do przesianej mąki dodajemy łyżeczkę soli i stopniowo zalewamy szklanką gorącej, ale nie wrzącej wody. Delikatnie wyrabiamy składniki do momentu połączenia. Opcjonalnie do szklanki wody można dodać odrobinę masła. Czas gotowania to kilka minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię.

Zobacz również

Wystawa 400 twarzy w Starachowicach. Wielu gości na wernisażu [ZDJĘCIA]

Wystawa 400 twarzy w Starachowicach. Wielu gości na wernisażu [ZDJĘCIA]

Pisarz z Opola najlepszym autorem w całej Polsce. Jak komentuje to Remigiusz Mróz?

Pisarz z Opola najlepszym autorem w całej Polsce. Jak komentuje to Remigiusz Mróz?

Polecamy

Zmniejszy wzdęcia, pomoże zrobić kupę. Zrób ten tani, leczniczy trunek

Zmniejszy wzdęcia, pomoże zrobić kupę. Zrób ten tani, leczniczy trunek

Barcelona nadal szczęśliwa dla Zielińskiego i Nysa! Polak i Monakijczyk w półfinale!

Barcelona nadal szczęśliwa dla Zielińskiego i Nysa! Polak i Monakijczyk w półfinale!

Red Bull Salburg naśmiewa się z Barcelony. Austriacy fetują udział w KMŚ [WIDEO]

Red Bull Salburg naśmiewa się z Barcelony. Austriacy fetują udział w KMŚ [WIDEO]