20 osób przez trzy dni, a właściwie noce zbierało winogrona. Od godziny 4 nad ranem i przy 12-stopniowym mrozie zebrano ponad 5 ton zamrożonych owoców. Każdorazowy zbiór wyciskany był przez 10 godzin. Z uzyskanego soku czyli 1000 litrów powstanie około 2500 butelek słodkiego wina.
Winnica Turnau z oddalonych od Szczecina o 60 km Baniewic to przedsięwzięcie rodzinne. Znany artysta Grzegorz Turnau prowadzi ją wraz ze swoim kuzynem Zbigniewem, jego synem Jackiem i przyjacielem Tomaszem Kasickim.
Winnica składa się z dwóch parceli mających w sumie 28 hektarów. Obsadzone są głównie szczepami solaris i johanniter, a także riesling, hibernal, seyval blanc, rondo, regent i cabernet.
Pierwsze wina z Winnicy Turnau pojawiły się na rynku w 2015 roku. Poza wytrawnym Rieslingiem, Winnica oferuje półwytrawnego Solarisa i Seyval Blanc, półsłodkiego Hibernala i Johannitera - to z win białych.
Uzupełniają je różowe, półwytrawne Rosé oraz czerwone, wytrawne Rondo/Regent i Cabernet.
Wina cieszą się nadspodziewanie dużym zainteresowaniem.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?