Budowana od 2006 roku lista składa się obecnie z 52 produktów regionalnych, które powstają na terenie naszego województwa.
- Gdy dziesięć lat temu przychodziłem do samorządu województwa, mieliśmy jedynie sześć tego typu produktów. Od wielu lat potrafimy współpracować z producentami. Często spotykamy się z nimi podczas targów i festynów. Tam też zawiązywane są pierwsze kontakty. Nie ścigamy się z innymi regionami na liczbę zarejestrowanych produktów. Dla nas liczy się jakość - mówi Jarosław Rzepa, wicemarszałek województwa.
Aby dany produkt znalazł się na Liście musi posiadać minimum 25-letnią tradycję wytwarzania.
Miody Pojezierza Drawskiego powstają w firmie prowadzonej przez Radosława Bondaruka w miejscowości Czarne Wielkie.
- W tej chwili mamy ponad pszczelich rodzin. Produkujemy jedenaście gatunków miodu. Nasze miody są najwyższej jakości i powstają na terenie wolnym od zanieczyszczeń - podkreśla Radosław Bondaruk.
Powidła Radziszewskie produkują państwo Agnieszka i Leszek Jägerowie.
- Moi dziadkowie osiedlając się na Pomorzu Zachodnim przejęli dom z dużym sadem. Od najmłodszych lat przygotowywaliśmy przetwory. Teraz wraz z moją żoną prowadzimy trzyhektarowe gospodarstwo. Robimy przetwory z owoców i warzyw. Nasze powidła powstają tradycyjną metodą, bez dodatku cukru - zachwala swój produkt Leszek Jäger.
Browarnicy pracujący w Browarze Stara Komenda wytwarzają trzy tradycyjne gatunki piwa: jasne, bursztynowe i pszeniczne.
- Kontynuujemy piwną tradycję w Szczecinie. Przy użyciu naturalnych składników produkujemy nasze trzy sztandarowe piwa, ale w tym czasie ponad 40 innych gatunków - zaznacza Damian Kunach.
Zobacz także: Rozmaryn - tak wygląda restauracja po Kuchennych Rewolucjach
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?