Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Lidl jak delikatesy ze zdrową żywnością. Dyskont staje się ulubionym miejscem zakupów wegetarian, bo oferta eko coraz większa: 12.07.2020

OPRAC.:
Zbigniew Biskupski
Zbigniew Biskupski
Sieć Lidl Polska, jedno z miejsc, w którym powszechnie robimy zakupy systematycznie poszerza  ofertę  produktów bio oraz dań dla osób na diecie wege.
Sieć Lidl Polska, jedno z miejsc, w którym powszechnie robimy zakupy systematycznie poszerza ofertę produktów bio oraz dań dla osób na diecie wege. Aneta Żurek / Polska Press
Sieć Lidl Polska, jedno z miejsc, w którym powszechnie robimy zakupy systematycznie poszerza ofertę produktów bio oraz dań dla osób na diecie wege. W ocenie wielu osób, które na stałe zdecydowały się na dietę wege, w Lidlu można zaopatrzyć się już niemal we wszystko co jest potrzebne do prowadzenia takiej kuchni, w tym gotowe produkty, w tym takie substytuty tradycyjnej diety jak np. wegańskie burgery.

Dla smaku, zdrowia, lepszego samopoczucia, czasem także walcząc z alergiami, klienci wybierają żywność, która została wyprodukowana w zgodzie z naturą, w gospodarstwach ekologicznych. Coraz częściej sięgają po produkty BIO (EKO), czytają etykiety i zwracają uwagę na skład.

Wzorem tygodni z produktami tradycyjnych kuchni innych krajów (tydzień francuski, grecki, azjatycki itd.) coraz częściej Lidl decyduje się także na wprowadzanie cywklicznie do oferty tygodnia BIO.

Tydzień BIO na 200 produktów

Od poniedziałku, 6 lipca, ogłasza kolejną odsłonę Tygodnia BIO, w ramach którego zaproponuje ponad 200 produktów.
Mówiąc najprościej, BIO to gwarancja, że żywność jest ekologiczna, uprawiana i hodowana naturalnie, bez użycia nawozów sztucznych, pestycydów, chemicznych środków ochrony roślin, antybiotyków i stymulatorów wzrostu. Zwierzęta karmione są paszami ze zbóż uprawianych z użyciem naturalnych metod i nawozów często wyprodukowanych w tym samym gospodarstwie. To właśnie proces hodowli i uprawy jest kluczowy dla uzyskania produktów BIO. Dostawcy ekologicznej żywności muszą zagwarantować, że ich hodowle lub uprawy są zrównoważone pod względem ekonomicznym i ekologicznym, a także że nie obciążają środowiska.

Absolutna nowość! To musisz wiedzieć. Kliknij!

BIO dotyczy również procesu produkcji. Nie stosuje się w niej konserwantów, polepszaczy smaku, emulgatorów, sztucznych barwników – produkcja jest pod tym kątem rygorystycznie kontrolowana. Taka żywność, ze względu na brak konserwantów, ma krótszy termin ważności.

Jak rozpoznać BIO?

Na półce łatwo rozpoznać produkty BIO. Mają na opakowaniu znak certyfikacyjny Unii Europejskiej – biały listek złożony z dwunastu gwiazdek na zielonym tle, nazywany potocznie euroliściem. Takie oznaczenie może znaleźć się wyłącznie na produktach produkowanych na drodze ekologicznej uprawy lub hodowli. Kiedy klient przeczyta etykietę ze składem produktu, nie znajdzie w nim konserwantów, sztucznych barwników lub polepszaczy smaku. Warto także podkreślić, że BIO jest zawsze EKO. Produkty BIO zawsze pochodzą z certyfikowanych upraw i hodowli ekologicznych.

Kto czyta, nie błądzi! Kliknij!

BIO oferta w Lidlu

Wybór BIO produktów w drugim tygodniu lipca 2020 jest bardzo szeroki i obejmuje właściwie wszystkie grupy towarowe. Już teraz w specjalnej ofercie BIO znajdziemy m.in. produkty suche (makarony, kasze, ryż), sery i wędliny, orzechy i bakalie, sosy, kawy, napoje, soki i wiele więcej.

Nowe na dzieci. Kliknij i przeczytaj!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak działają oszuści - fałszywe SMS "od najbliższych"

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Lidl jak delikatesy ze zdrową żywnością. Dyskont staje się ulubionym miejscem zakupów wegetarian, bo oferta eko coraz większa: 12.07.2020 - Strefa Biznesu

Wróć na gs24.pl Głos Szczeciński