Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
3 z 6
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Pomidor jest źródłem witaminy C (kwasu askorbinowego),...
fot. ryzhkov86/123rf

Łączenie tych produktów może ci zaszkodzić. Którym potrawom ze sobą nie po drodze? Oto fakty i mity związane z łączeniem składników

FAKT/MIT: Nie powinno łączyć się ogórków z pomidorami

Pomidor jest źródłem witaminy C (kwasu askorbinowego), natomiast ogórek posiada askorbinazę, czyli substancję dezaktywującą działanie kwasu askorbinowego.

Rzeczywiście spożywanie samych ogórków i pomidorów w sałatce może pozbawić ją większości witaminy C.

Warto natomiast pamiętać, że wiele warzyw i owoców zawiera znaczne ilości tej witaminy, dlatego zbilansowana dieta w pełni pokryje zapotrzebowanie na kwas askorbinowy, nawet w przypadku łączenia ogórków z pomidorami.

Zobacz również

Voice phishing – co ma wspólnego z randkowaniem? Wystrzegaj się sercowych oszustów

Voice phishing – co ma wspólnego z randkowaniem? Wystrzegaj się sercowych oszustów

Adrianna Biedrzyńska była ofiarą swojego fana. Po 10 latach koszmar wrócił

Adrianna Biedrzyńska była ofiarą swojego fana. Po 10 latach koszmar wrócił

Polecamy

Studenci i naukowcy Politechniki Morskiej będą doradzać urzędnikom

Studenci i naukowcy Politechniki Morskiej będą doradzać urzędnikom

Uczennicy odjęto punkty na maturze. Autorka lektury stanęła w jej obronie

Uczennicy odjęto punkty na maturze. Autorka lektury stanęła w jej obronie

Zebraliśmy przełomowe, polskie wynalazki w energetyce. Mają wielkie zadanie

Zebraliśmy przełomowe, polskie wynalazki w energetyce. Mają wielkie zadanie