Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
4 z 6
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Ryby morskie są znakomitym źródłem jodu, a warzywa krzyżowe...
fot. margouillat/123rf

Łączenie tych produktów może ci zaszkodzić. Którym potrawom ze sobą nie po drodze? Oto fakty i mity związane z łączeniem składników

FAKT: Nie powinno łączyć się ryb morskich z surowymi warzywami krzyżowymi

Ryby morskie są znakomitym źródłem jodu, a warzywa krzyżowe (kalafior, brokuł, karczoch) zawierają składniki antyodżywcze – goitrogeny. Związki te zmniejszają wchłanianie jodu w przewodzie pokarmowym.

Należy dodać, że ilość goitrogenów można zmniejszyć gotując warzywa bez przykrywki.

Zobacz również

Fundacja z Białobrzegów podzieliła pieniądze na pomoc uchodźcom z Ukrainy

Fundacja z Białobrzegów podzieliła pieniądze na pomoc uchodźcom z Ukrainy

„Lubianek” nową maskotką Starachowic. Jest uroczy! [ZDJĘCIA]

NOWE
„Lubianek” nową maskotką Starachowic. Jest uroczy! [ZDJĘCIA]

Polecamy

Mieszańcy testowali aquapark, teraz Fabryka Wody testuje ich cierpliwość

Mieszańcy testowali aquapark, teraz Fabryka Wody testuje ich cierpliwość

Te pieczone ziemniaki z zaskakującym dodatkiem to hit Internetu. Spróbuj, są genialne

Te pieczone ziemniaki z zaskakującym dodatkiem to hit Internetu. Spróbuj, są genialne

Piotr Klepczarek i Mariusz Misiura przyjęci na kurs na licencję UEFA Pro

Piotr Klepczarek i Mariusz Misiura przyjęci na kurs na licencję UEFA Pro