Specjalną nagrodą za najlepszą potrawę otrzymali uczniowie Zespołu Szkół Nr 6 im. Mikołaja Reja w Szczecinie. Ich popisowym daniem okazała się aksamitna zupa z kołobrzeskich ogórków kiszonych z wędzonym pstrągiem i kozim serem oraz roladki wołowe z sosem wiśniowo-różanym podawane z placuszkami z kapusty kiszonej z beczki.
Prof. Bogdan Matławski z Uniwersytetu Szczecińskiego otrzymał honorowe wyróżnienie „Klucz do Polskiej Spiżarni” za propagowanie i działania na rzecz zachodniopomorskiej kultury i tradycji.
Najwyższe odznaczenie
Prezentacja laureatów prestiżowych nagród odbyła się w Urzędzie Marszałkowskim, gdzie gratulacje producentom złożył wicemarszałek Jarosław Rzepa.
- Nasi producenci z Pomorza Zachodniego rozświetlali tegoroczną edycją targów. Przyznane „Perły” kulinarne to najwyższe odznaczenie gastronomiczne przyznawane produktom regionalnym - mówił marszałek Rzepa.
Ekologia i tradycja
Wszyscy wytwórcy nagrodzonych produktów mówią o swoim przywiązaniu do naturalnych smaków i podkreślają pełną kontrolę ekologiczności uprawy i produkcji medalowych smakołyków.
- Wszystkie składniki, których używamy do produkcji naszych zielonych, kiszonych pomidorów na kołobrzeskiej solance maja certyfikat „eko” (oprócz solanki, pozyskiwanej z ogólnodostępnego źródła w Kołobrzegu). Pomidory uprawiamy na gruncie. Jest to stara odmiana „promyk”. Oprócz kiszonek robimy jeszcze z naszych pomidorów dżemy, konfitury, musztardy wino, ocet winny - wymienia Ryszard Jaszczowski, właściciel Gospodarstwa Ekologicznego Sedina w Dolicach.
Do wielowiekowej tradycji sięgają producenci win z Trzebiatowa leżącego nad rzeką Krąpiel niedaleko Stargardu.
- Wino na tym terenie było wytwarzane już przez Cysterki, które przybyły do naszego regionu z Burgindii. Dlatego teraz uprawiamy winorośla, które dają wina typu burgundzkiego - tłumaczy Sebastian Pilczuk z winnicy Sydonia.
Znawca regionu
Wyjątkowe wyróżnienie dla prof. Matławskiego, jakim jest „Klucz do Polskiej Spiżarni” zostało mu przyznane za ogromny wkład w propagowanie tradycyjnej kultury Pomorza Zachodniego.
- Jest to dowód wdzięczności za pana audycje, publikacje dotyczące nie tylko kultury, ale i kulinariów naszego regionu - mówił wręczając „Klucz” marszałek Rzepa.
Laureat podkreślił, że jest to dla niego bardzo ważne wyróżnienie.
- Nigdy nie byłem klucznikiem. Tak naprawdę to ta spiżarnia jest otwarta na cały świat. Nie zamykamy żadnych „perełek” i promujemy je - mówił prof. Matławski.
Zobacz także: PCHLI TARG - Spotkanie na Wojska Polskiego w Szczecinie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?