Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Kulinarna podróż przez tradycyjne smaki w Karczmie Polskiej Pod Kogutem

Agata Maksymiuk
Kotleciki jagnięce z kostką z ziemniakami odsmażanymi z rozmarynem i jarzynami z patelni
Kotleciki jagnięce z kostką z ziemniakami odsmażanymi z rozmarynem i jarzynami z patelni Archiwum Karczmy Polskiej Pod Kogutem
Kulinarna podróż przez tradycyjne smaki w Karczmie Polskiej Pod Kogutem

Pyszne dania staropolskiej kuchni, klimatyczne wnętrze i niezapomniane wrażenia - tak w skrócie można przedstawić ofertę restauracji Karczma Pod Kogutem w Świnoujściu, którą od morza dzieli zaledwie 100 metrów.

W Karczmie Polskiej pod Kogutem w Świnoujściu, podobnie jak w bliźniaczej restauracji w Szczecinie, zdecydowanie rządzi polskość i tradycja. Przejawia się to zarówno w menu jak i w wystroju lokalu. Dzięki temu jest to miejsce chętnie odwiedzane przez turystów i miejscowych.

Każdy gość na powitanie może poczęstować się pajdą świeżego chleba z tradycyjnym smalcem i ogórkiem kiszonym lub powidłami własnego wyrobu i jabłkiem. Zakąski są podane w formie mini szwedzkiego stołu.

Obsługa na medal
Osoby, które pierwszy raz odwiedzają lokal i nie miały okazji wcześniej kosztować staropolskich dań mogą liczyć na pomoc i doradztwo obsługi. Kelnerzy zawsze chętnie wszystko objaśniają. Można nawet zasugerować kelnerowi na jaki rodzaj mięsa mamy ochotę. Może na rybę lub przystawkę na ciepło? Czy potrawa ma być tłusta czy lekka, a może ma to być coś słodkiego? Obsługa na pewno szybko dopasuje odpowiednie danie z karty. Dobrym rozwiązaniem jest też prośba o wskazanie najczęściej zamawianych potraw.

Popisowe danie
Dużym powodzeniem w Karczmie cieszą się zupy: myśliwska zupa gulaszowa na dziczyźnie, żurek staropolski, ale i barszcz z kołdunami. Goście lubią też takie klasyki jak np.: schabowy w panierce smażony na smalcu. W ostatnim czasie największe zainteresowanie skupia na sobie nowość w postaci kotlecików jagnięcych z kostką z ziemniakami odsmażanymi z rozmarynem i jarzynami z patelni.

Danie jest serwowane wg. autorskiej receptury szefa kuchni Karczmy. Przepis jest objęty tajemnicą. Młode mięso odznacza się niezwykłą delikatnością i kruchością. Po dwóch dniach leżakowania w marynacie jest smażone na grillu. Doskonale nadaje się na uroczysty obiad czy wykwintną kolację.

Jagnięcina po raz pierwszy jest prezentowana w menu lokalu i wszystko wskazuje na to, że zostanie w nim na dużej. Szef kuchni Karczmy prócz dań z klasycznego mięsa jak jagnięcina, wołowina czy wieprzowina, proponuje gościom przysmaki z dziczyzny, która jest rzadko spotykana w menu innych restauracji. W związku z tym, że lokal działa nad morzem, nie brakuje też propozycji rybnych serwowanych według autorskich pomysłów i receptur.

Co należy podkreślić, kuchnia polska słynie z solidnych porcji, dlatego też w Karczmie pod Kogutem talerze są tak przygotowywane, aby gość najadł się do syta.

Wyjątkowa lokalizacja
Świnoujska restauracja przyciąga do siebie również umiejscowieniem. Od morza dzieli ją zaledwie 100 metrów. To miejsce, które obowiązkowo należy odwiedzić, przyjeżdżając na wybrzeże.

Lokal znajduje się na pasie promenady, na której właśnie rozpoczął się proces przebudowy i renowacji. Dzięki temu za kilka miesięcy widok z lokalu będzie jeszcze piękniejszy. Wiosną i latem działa tu przestronny ogródek, w którym pysznymi daniami z Karczmy można rozkoszować się pod gołym niebem. Wybierając stolik przy oknie również można liczyć na piękne widoki i podziwiać zachody słońca.

Na miejscu jest też możliwość organizacji rodzinnego przyjęcia. Wystarczy skontaktować się z restauracją i ustalić szczegóły.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wideo

Materiał oryginalny: Kulinarna podróż przez tradycyjne smaki w Karczmie Polskiej Pod Kogutem - Głos Koszaliński

Wróć na gs24.pl Głos Szczeciński