Kulinaria: Smak lata - lody porzeczkowe

Redakcja
Lato to sezon na wspaniałe ogrodowe owoce. Wystarczy z przydomowego ogródka zerwać kilka kiści porzeczek, aby przygotować smaczny deser - lody, których przygotowanie wcale nie jest trudne.

Na około 1 l lodów potrzebne będzie 500 g czerwonych lub czarnych porzeczek. Na samym początku owoce należy zmiksować wraz z 6 łyżkami stołowymi cukru. Przygotowaną masę należy schłodzić. W innej misce należy przygotować podstawową masę lodową, czyli zmiksować 4 żółtka i 6 łyżek drobno mielonego cukru. Ma powstać puszysta masa.

W garnku należy zagotować 300 ml śmietany kremówki, 100 ml mleka oraz parę łyżek miodu. Gorącą masę należy dodać do jajek, a następnie wszystko razem postawić na palniku. Masę należy mieszać, aż zgęstnieje. "Nie wolno podgrzać masy do temperatury wyższej niż 80 stopni, ani jej zagotować, ponieważ zetną się żółtka" - radzi autorka książki "Desery lodowe" - Eliq Maranik.

Chłodną masę należy połączyć z porzeczkami i zmiksować. Następnie wszystko trzeba odstawić do zamrażarki na kilka godzin. Gdy masa się zetnie, trzeba ją wyjąć i miksować przez 1-2 minuty. Następnie znów włożyć do zamrażarki. Po godzinie należy powtórzyć miksowanie. Czynność należy wykonać 3-4 razy, aż lody uzyskają puszystą i lekką konsystencję.

Eliq Maranik radzi, by gotowe lody podawać wraz z domowym sosem porzeczkowym lub świeżymi owocami z ogrodu.

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie