Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Kulinaria: Smak lata - lody porzeczkowe

Redakcja
Lato to sezon na wspaniałe ogrodowe owoce. Wystarczy z przydomowego ogródka zerwać kilka kiści porzeczek, aby przygotować smaczny deser - lody, których przygotowanie wcale nie jest trudne.

Na około 1 l lodów potrzebne będzie 500 g czerwonych lub czarnych porzeczek. Na samym początku owoce należy zmiksować wraz z 6 łyżkami stołowymi cukru. Przygotowaną masę należy schłodzić. W innej misce należy przygotować podstawową masę lodową, czyli zmiksować 4 żółtka i 6 łyżek drobno mielonego cukru. Ma powstać puszysta masa.

W garnku należy zagotować 300 ml śmietany kremówki, 100 ml mleka oraz parę łyżek miodu. Gorącą masę należy dodać do jajek, a następnie wszystko razem postawić na palniku. Masę należy mieszać, aż zgęstnieje. "Nie wolno podgrzać masy do temperatury wyższej niż 80 stopni, ani jej zagotować, ponieważ zetną się żółtka" - radzi autorka książki "Desery lodowe" - Eliq Maranik.

Chłodną masę należy połączyć z porzeczkami i zmiksować. Następnie wszystko trzeba odstawić do zamrażarki na kilka godzin. Gdy masa się zetnie, trzeba ją wyjąć i miksować przez 1-2 minuty. Następnie znów włożyć do zamrażarki. Po godzinie należy powtórzyć miksowanie. Czynność należy wykonać 3-4 razy, aż lody uzyskają puszystą i lekką konsystencję.

Eliq Maranik radzi, by gotowe lody podawać wraz z domowym sosem porzeczkowym lub świeżymi owocami z ogrodu.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gs24.pl Głos Szczeciński