Oczywiście wierzymy, że szczecińskie restauracje serwują najlepsze pizze, a szczecinianie się w nich zajadają i każdy ma swoja ulubiona pizzerię, w której jego zdaniem serwują najsmaczniejsze drożdżowe krążki z różnorodnymi dodatkami.
"Głos" zdecydował się dokonać subiektywnej oceny potraw zamówionych w wybranych przez nas lokalach. Z tej okazji powołaliśmy jury, w którego skład weszli mężczyźni, którzy na pizzy zjedli zęby: dr Angelo Rella, rodowity Włoch, kierownik katedry Italianistyki Uniwersytetu Szczecińskiego oraz Zbigniew Radecki, jeden z najznamienitszych szczecińskich restauratorów z restauracji "Radecki i Familia".
Grono uzupełnił przedstawiciel naszej redakcji Maciej Janiak, zwykły zjadacz pizzy.Jak degustowaliśmy? Wybraliśmy dziewięć lokali z dowozem i pizzę z dwoma składnikami (oprócz sosu i sera) - z szynką i pieczarkami. Mierzyliśmy m.in. szybkość dostawy, jakość ciasta, składników, temperaturę, jaką miała pizza, gdy trafiła do nas. Od początku było wiadomo, że ocenianie nie będzie takie łatwe.
- Prawdziwa włoska pizza, a ta podawane w polskich lokalach, to dwa różne światy - wprowadza w świat pizzy Zbigniew Radecki. - Wystarczy powiedzieć, że kiedy Włosi otwierali w Szczecinie pizzerie, to te się nie utrzymywały.
I tak różnica jest w rodzaju mąki, sosie pomidorowym, w przyprawieniu. I w minimalizmie przy stosowaniu dodatków.
- My lubimy mocno doprawione, a Włosi wprost przeciwnie. I żaden Włoch nie zbezcześci pizzy keczupem - zaznacza Radecki.
- Jak pizza to tylko z mozzarellą - włącza się Angelo Rella. - I nie ma żadnej dyskusji. Tak jak co do tego, że prawdziwy bigos można zrobić z cebuli.
Jak poznać dobrą pizzę? Ciasto musi być cieniutkie, obłożone tak, by nie było dookoła brzegów niepokrytych farszem. Sos z miąższu pomidorów, delikatnie doprawiony oregano. Do tego mozzarella. Kiedy taka, gorąca margherita trafi z prosto na stół, można ją jeszcze delikatnie skropić oliwą z oliwek.
Margherita to najprostsza pizza. W tej prostocie tkwi jej siła.
- Jak chcesz wiedzieć, czy pizzeria robi dobrą pizzą, to zamawiasz margheritę. Jak to potrafią dobrze zrobić, to każda inna też powinna być smaczna - podkreśla Angelo Rella.
Zdaniem naszych jurorów do pizzy najlepsze jest piwo. Popijanie jej colą, czy herbatą to profanacja.
Pizza w Szczecinie - ocena wybranych pizz
Pizzeria Pepe, Szczecin, al. Powstańców Wielkopolskich 41, tel. 91 482 52 52
1. Faktyczny czas dostawy: 30 min.
2. Temperatura: zbyt chłodna
3. Sposób dopieczenia: w sam raz
4. Grubość ciasta: w sam raz
5. Jakość ciasta: miękkie i kruche
6. Jakość i smak składników: świeżo cięte pieczarki, dobry ser, wędlina średniej jakości, atrakcyjne ułożenie produktów
7. Wilgotność: w sam raz
8. Ocena ogólna: 5-
Classic New York Pizza, Szczecin, al. Piastów 75, tel. 91 433 41 69
1. Faktyczny czas dostawy: 20 min.
2. Temperatura: odpowiednio ciepła
3. Sposób dopieczenia: w sam raz, idealna
4. Grubość ciasta: w sam raz
5. Jakość ciasta: miękkie i kruche
6. Jakość i smak składników: proporcjonalnie rozłożone, podarta ręcznie szynka dobrej jakości, pieczarki przygotowane wcześniej
7. Wilgotność: w sam raz
8. Ocena ogólna: 4+
Pizzeria Peperoni, Szczecin, ul. Królowej Jadwigi 13, tel. 91 433 88 99
1. Faktyczny czas dostawy: 45 min.
2. Temperatura: zbyt chłodna
3. Sposób dopieczenia: mogłaby dłużej posiedzieć w piecu i być obracana, bo ciasto zarumienione nierównomiernie
4. Grubość ciasta: w sam raz, bliska ideału
5. Jakość ciasta: miękkie
6. Jakość i smak składników: świeżo pocięte pieczarki,dobrej jakości, ręcznie darta szynka, produkty ładnie rozłożone
7. Wilgotność: w sam
8. Ocena ogólna: 4
Pizzeria Palermo, Szczecin, al. Wojska Polskiego 134, tel. 91 423 33 33
1. Faktyczny czas dostawy: 45 min.
2. Temperatura: odpowiednio ciepła
3. Sposób dopieczenia: w sam raz
4. Grubość ciasta: mogłaby dłużej posiedzieć w piecu
5. Jakość ciasta: kruche, zbyt suche
6. Jakość i smak składników: świeżo cięte pieczarki, miejscami brakowało sera, szynka zbyt niskiej jakości
7. Wilgotność: w sam raz
8. Ocena ogólna: 3+
Pizzeria Marco Polo, Szczecin, pl. Kościuszki, 91 489 39 39
1. Faktyczny czas dostawy: 30 min.
2. Temperatura: w sam raz
3. Sposób dopieczenia: w sam raz, ze wskazaniem na mocno dopieczona
4. Grubość ciasta: w sam raz
5. Jakość ciasta: miękkie
6. Jakość i smak składników: zbyt dużo sera i pieczarek, które zakryły szynkę, pieczarki zbyt wyschnięte, szynka słabej jakości, niedokładne rozłożenie składników
7. Wilgotność: w sam raz
8. Ocena ogólna: 3
Telepizza, Szczecin, ul. Piłsudskiego 17, tel. 91 488 46 68
1. Faktyczny czas dostawy: 42 min.
2. Temperatura: zbyt chłodna
3. Sposób dopieczenia: niewystarczająco wypieczona
4. Grubość ciasta: w sam raz
5. Jakość ciasta: twarde, zbyt suche, zakalec w rancie
6. Jakość i smak składników: zbyt dużo sera, pieczarki przygotowane wcześniej, szynka dobrej jakości, ogólnie wrażenie, że całość jest zbyt słodka
7. Wilgotność: zbyt mokra
8. Ocena ogólna: 3-
Pizza King, Szczecin, pl. Lotników 7, tel. 91 488 66 88
1. Faktyczny czas dostawy: 56 min.
2. Temperatura: zbyt chłodna
3. Sposób dopieczenia: w sam raz
4. Grubość ciasta: zbyt grube
5. Jakość ciasta: gumowate, w rancie miejscami surowe
6. Jakość i smak składników: pieczarki przygotowane wcześniej, ser słabej jakości, zbyt mało szynki
7. Wilgotność: zbyt mokra, położona na folii aluminiowej
8. Ocena ogólna: 2
Pizzeria Marhaba, Szczecin, ul. Małopolska 3, 91 489 67 48
1. Faktyczny czas dostawy: 40 min.
2. Temperatura: zbyt chłodna
3. Sposób dopieczenia: niewystarczająco dopieczona
4. Grubość ciasta: w sam raz
5. Jakość ciasta: gumowate
6. Jakość i smak składników: świeżo cięte pieczarki, szynka ręcznie darta, dobrej jakości, wszystko zbyt mocno przyprawione
7. Wilgotność: zbyt wilgotna
8. Ocena ogólna: 2
Pizzeria Gruby Benek, Szczecin, ul. Rayskiego 3, 91 852 22 25
1. Faktyczny czas dostawy: 40 min.
2. Temperatura: zbyt chłodna
3. Sposób dopieczenia: z wierzchu dopieczone
4. Grubość ciasta: zbyt grube
5. Jakość ciasta: ciasto gumowate i surowe, dało się zwinąć jak naleśnik
6. Jakość i smak składników: pieczarki przygotowane wcześniej, za dużo sera, niezbyt dobrej jakości, którym zarzucono wszystkie składniki
7. Wilgotność: zbyt mokra
8. Ocena ogólna: 1 - zdaniem jurorów, surowe ciasto to dyskwalifikacja dla pizzy
Pizza miała początki w Grecji
Choć nierozerwalnie związana jest z Włochami, to już w starożytnej Grecji wypiekano płaskie placki, które skrapian oliwą i posypywano ziołami. Włosi z Neapolu w XVII wieku do dodali świeże pomidory i nadali nazwę "pizza". Każdy Włoch wie, że wypromowaniu potrawy (koniec XIX w) pomogła królowa Małgorzata Sabaudzka. Neapolitański piekarz Esposito przygotował dla niej pizzę. Na cieście ułożył dodatki w kolorze włoskiej flagi: czerwone pomidory, białą mozarellę i zieloną bazylię. Królowa była zachwycona. Na popularność pizzy na świecie zapracowali włoscy emigranci, którzy zawieźli ją do Ameryki Północnej. Zachwycili się nią również amerykańscy żołnierze, którzy stacjonowali w Włoszech w czasie II wojny światowej.
- Ameryka to dwieście milionów ludzi - zauważa Zbigniew Radecki. - Dwieście milionów robi popularność.
Czytaj e-wydanie »Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?