Która pizza w Szczecinie jest najlepsza [ocena pizzy]

    Która pizza w Szczecinie jest najlepsza [ocena pizzy]

    Maciej Janiakmaciej.janiak@mediaregionalne.pl

    Głos Szczeciński

    Aktualizacja:

    Głos Szczeciński

    Która pizza w Szczecinie jest najlepsza [ocena pizzy]
    Która pizza w Szczecinie jest najlepsza? Specjalnie dla naszych Czytelników dokonaliśmy subiektywnej oceny krążków, które serwują szczecińskie pizzerie.
    Która pizza w Szczecinie jest najlepsza [ocena pizzy]
    Oczywiście wierzymy, że szczecińskie restauracje serwują najlepsze pizze, a szczecinianie się w nich zajadają i każdy ma swoja ulubiona pizzerię, w której jego zdaniem serwują najsmaczniejsze drożdżowe krążki z różnorodnymi dodatkami.

    "Głos" zdecydował się dokonać subiektywnej oceny potraw zamówionych w wybranych przez nas lokalach. Z tej okazji powołaliśmy jury, w którego skład weszli mężczyźni, którzy na pizzy zjedli zęby: dr Angelo Rella, rodowity Włoch, kierownik katedry Italianistyki Uniwersytetu Szczecińskiego oraz Zbigniew Radecki, jeden z najznamienitszych szczecińskich restauratorów z restauracji "Radecki i Familia".

    Grono uzupełnił przedstawiciel naszej redakcji Maciej Janiak, zwykły zjadacz pizzy.Jak degustowaliśmy?
    Wybraliśmy dziewięć lokali z dowozem i pizzę z dwoma składnikami (oprócz sosu i sera) - z szynką i pieczarkami. Mierzyliśmy m.in. szybkość dostawy, jakość ciasta, składników, temperaturę, jaką miała pizza, gdy trafiła do nas. Od początku było wiadomo, że ocenianie nie będzie takie łatwe.

    - Prawdziwa włoska pizza, a ta podawane w polskich lokalach, to dwa różne światy - wprowadza w świat pizzy Zbigniew Radecki. - Wystarczy powiedzieć, że kiedy Włosi otwierali w Szczecinie pizzerie, to te się nie utrzymywały.

    I tak różnica jest w rodzaju mąki, sosie pomidorowym, w przyprawieniu. I w minimalizmie przy stosowaniu dodatków.

    - My lubimy mocno doprawione, a Włosi wprost przeciwnie. I żaden Włoch nie zbezcześci pizzy keczupem - zaznacza Radecki.

    - Jak pizza to tylko z mozzarellą - włącza się Angelo Rella. - I nie ma żadnej dyskusji. Tak jak co do tego, że prawdziwy bigos można zrobić z cebuli.

    Jak poznać dobrą pizzę? Ciasto musi być cieniutkie, obłożone tak, by nie było dookoła brzegów niepokrytych farszem. Sos z miąższu pomidorów, delikatnie doprawiony oregano. Do tego mozzarella. Kiedy taka, gorąca margherita trafi z prosto na stół, można ją jeszcze delikatnie skropić oliwą z oliwek.

    Margherita to najprostsza pizza. W tej prostocie tkwi jej siła.

    - Jak chcesz wiedzieć, czy pizzeria robi dobrą pizzą, to zamawiasz margheritę. Jak to potrafią dobrze zrobić, to każda inna też powinna być smaczna - podkreśla Angelo Rella.

    Zdaniem naszych jurorów do pizzy najlepsze jest piwo. Popijanie jej colą, czy herbatą to profanacja.

    Pizza w Szczecinie - ocena wybranych pizz

    Pizzeria Pepe, Szczecin, al. Powstańców Wielkopolskich 41, tel. 91 482 52 52

    1. Faktyczny czas dostawy: 30 min.
    2. Temperatura: zbyt chłodna
    3. Sposób dopieczenia: w sam raz
    4. Grubość ciasta: w sam raz
    5. Jakość ciasta: miękkie i kruche
    6. Jakość i smak składników: świeżo cięte pieczarki, dobry ser, wędlina średniej jakości, atrakcyjne ułożenie produktów
    7. Wilgotność: w sam raz
    8. Ocena ogólna: 5-

    Classic New York Pizza, Szczecin, al. Piastów 75, tel. 91 433 41 69

    1. Faktyczny czas dostawy: 20 min.
    2. Temperatura: odpowiednio ciepła
    3. Sposób dopieczenia: w sam raz, idealna
    4. Grubość ciasta: w sam raz
    5. Jakość ciasta: miękkie i kruche
    6. Jakość i smak składników: proporcjonalnie rozłożone, podarta ręcznie szynka dobrej jakości, pieczarki przygotowane wcześniej
    7. Wilgotność: w sam raz
    8. Ocena ogólna: 4+

    Pizzeria Peperoni, Szczecin, ul. Królowej Jadwigi 13, tel. 91 433 88 99

    1. Faktyczny czas dostawy: 45 min.
    2. Temperatura: zbyt chłodna
    3. Sposób dopieczenia: mogłaby dłużej posiedzieć w piecu i być obracana, bo ciasto zarumienione nierównomiernie
    4. Grubość ciasta: w sam raz, bliska ideału
    5. Jakość ciasta: miękkie
    6. Jakość i smak składników: świeżo pocięte pieczarki,dobrej jakości, ręcznie darta szynka, produkty ładnie rozłożone
    7. Wilgotność: w sam
    8. Ocena ogólna: 4

    Pizzeria Palermo, Szczecin, al. Wojska Polskiego 134, tel. 91 423 33 33

    1. Faktyczny czas dostawy: 45 min.
    2. Temperatura: odpowiednio ciepła
    3. Sposób dopieczenia: w sam raz
    4. Grubość ciasta: mogłaby dłużej posiedzieć w piecu
    5. Jakość ciasta: kruche, zbyt suche
    6. Jakość i smak składników: świeżo cięte pieczarki, miejscami brakowało sera, szynka zbyt niskiej jakości
    7. Wilgotność: w sam raz
    8. Ocena ogólna: 3+




    Pizzeria Marco Polo, Szczecin, pl. Kościuszki, 91 489 39 39

    1. Faktyczny czas dostawy: 30 min.
    2. Temperatura: w sam raz
    3. Sposób dopieczenia: w sam raz, ze wskazaniem na mocno dopieczona
    4. Grubość ciasta: w sam raz
    5. Jakość ciasta: miękkie
    6. Jakość i smak składników: zbyt dużo sera i pieczarek, które zakryły szynkę, pieczarki zbyt wyschnięte, szynka słabej jakości, niedokładne rozłożenie składników
    7. Wilgotność: w sam raz
    8. Ocena ogólna: 3

    Telepizza, Szczecin, ul. Piłsudskiego 17, tel. 91 488 46 68

    1. Faktyczny czas dostawy: 42 min.
    2. Temperatura: zbyt chłodna
    3. Sposób dopieczenia: niewystarczająco wypieczona
    4. Grubość ciasta: w sam raz
    5. Jakość ciasta: twarde, zbyt suche, zakalec w rancie
    6. Jakość i smak składników: zbyt dużo sera, pieczarki przygotowane wcześniej, szynka dobrej jakości, ogólnie wrażenie, że całość jest zbyt słodka
    7. Wilgotność: zbyt mokra
    8. Ocena ogólna: 3-

    Pizza King, Szczecin, pl. Lotników 7, tel. 91 488 66 88

    1. Faktyczny czas dostawy: 56 min.
    2. Temperatura: zbyt chłodna
    3. Sposób dopieczenia: w sam raz
    4. Grubość ciasta: zbyt grube
    5. Jakość ciasta: gumowate, w rancie miejscami surowe
    6. Jakość i smak składników: pieczarki przygotowane wcześniej, ser słabej jakości, zbyt mało szynki
    7. Wilgotność: zbyt mokra, położona na folii aluminiowej
    8. Ocena ogólna: 2

    Pizzeria Marhaba, Szczecin, ul. Małopolska 3, 91 489 67 48

    1. Faktyczny czas dostawy: 40 min.
    2. Temperatura: zbyt chłodna
    3. Sposób dopieczenia: niewystarczająco dopieczona
    4. Grubość ciasta: w sam raz
    5. Jakość ciasta: gumowate
    6. Jakość i smak składników: świeżo cięte pieczarki, szynka ręcznie darta, dobrej jakości, wszystko zbyt mocno przyprawione
    7. Wilgotność: zbyt wilgotna
    8. Ocena ogólna: 2

    Pizzeria Gruby Benek, Szczecin, ul. Rayskiego 3, 91 852 22 25

    1. Faktyczny czas dostawy: 40 min.
    2. Temperatura: zbyt chłodna
    3. Sposób dopieczenia: z wierzchu dopieczone
    4. Grubość ciasta: zbyt grube
    5. Jakość ciasta: ciasto gumowate i surowe, dało się zwinąć jak naleśnik
    6. Jakość i smak składników: pieczarki przygotowane wcześniej, za dużo sera, niezbyt dobrej jakości, którym zarzucono wszystkie składniki
    7. Wilgotność: zbyt mokra
    8. Ocena ogólna: 1 - zdaniem jurorów, surowe ciasto to dyskwalifikacja dla pizzy

    Pizza miała początki w Grecji

    Choć nierozerwalnie związana jest z Włochami, to już w starożytnej Grecji wypiekano płaskie placki, które skrapian oliwą i posypywano ziołami. Włosi z Neapolu w XVII wieku do dodali świeże pomidory i nadali nazwę "pizza". Każdy Włoch wie, że wypromowaniu potrawy (koniec XIX w) pomogła królowa Małgorzata Sabaudzka. Neapolitański piekarz Esposito przygotował dla niej pizzę. Na cieście ułożył dodatki w kolorze włoskiej flagi: czerwone pomidory, białą mozarellę i zieloną bazylię. Królowa była zachwycona. Na popularność pizzy na świecie zapracowali włoscy emigranci, którzy zawieźli ją do Ameryki Północnej. Zachwycili się nią również amerykańscy żołnierze, którzy stacjonowali w Włoszech w czasie II wojny światowej.

    - Ameryka to dwieście milionów ludzi - zauważa Zbigniew Radecki. - Dwieście milionów robi popularność.

    Czytaj e-wydanie »
    Słodkie okazje z wysokimi rabatami

    Czytaj treści premium w Głosie Szczecińskim Plus

    Nielimitowany dostęp do wszystkich treści, bez inwazyjnych reklam.

    Komentarze (83)

    Dodaj komentarz
    Wszystkie komentarze (83) forum.gs24.pl

    Polub nas na Facebooku

    Zdjęcia ze Szczecina

    Wideo ze Szczecina

    Najnowsze wiadomości

    Zobacz więcej

    GS24 poleca:

    Osobowość Roku 2018 - zagłosuj już dziś!

    Osobowość Roku 2018 - zagłosuj już dziś!

    Piłkarz Roku 2018. Wybieramy najlepszych piłkarzy w regionie

    Piłkarz Roku 2018. Wybieramy najlepszych piłkarzy w regionie

    MISTRZOWIE FOTOGRAFII - zobacz kto zwyciężył!

    MISTRZOWIE FOTOGRAFII - zobacz kto zwyciężył!

    SPORTOWY SUKCES ROKU | Głosowanie zakończone poznaj laureatów

    SPORTOWY SUKCES ROKU | Głosowanie zakończone poznaj laureatów