Która pizza w Szczecinie jest najlepsza [ocena pizzy]

Maciej Janiakmaciej.janiak@mediaregionalne.plZaktualizowano 
Która pizza w Szczecinie jest najlepsza? Specjalnie dla naszych Czytelników dokonaliśmy subiektywnej oceny krążków, które serwują szczecińskie pizzerie.

Oczywiście wierzymy, że szczecińskie restauracje serwują najlepsze pizze, a szczecinianie się w nich zajadają i każdy ma swoja ulubiona pizzerię, w której jego zdaniem serwują najsmaczniejsze drożdżowe krążki z różnorodnymi dodatkami.

"Głos" zdecydował się dokonać subiektywnej oceny potraw zamówionych w wybranych przez nas lokalach. Z tej okazji powołaliśmy jury, w którego skład weszli mężczyźni, którzy na pizzy zjedli zęby: dr Angelo Rella, rodowity Włoch, kierownik katedry Italianistyki Uniwersytetu Szczecińskiego oraz Zbigniew Radecki, jeden z najznamienitszych szczecińskich restauratorów z restauracji "Radecki i Familia".

Grono uzupełnił przedstawiciel naszej redakcji Maciej Janiak, zwykły zjadacz pizzy.Jak degustowaliśmy? Wybraliśmy dziewięć lokali z dowozem i pizzę z dwoma składnikami (oprócz sosu i sera) - z szynką i pieczarkami. Mierzyliśmy m.in. szybkość dostawy, jakość ciasta, składników, temperaturę, jaką miała pizza, gdy trafiła do nas. Od początku było wiadomo, że ocenianie nie będzie takie łatwe.

- Prawdziwa włoska pizza, a ta podawane w polskich lokalach, to dwa różne światy - wprowadza w świat pizzy Zbigniew Radecki. - Wystarczy powiedzieć, że kiedy Włosi otwierali w Szczecinie pizzerie, to te się nie utrzymywały.

I tak różnica jest w rodzaju mąki, sosie pomidorowym, w przyprawieniu. I w minimalizmie przy stosowaniu dodatków.

- My lubimy mocno doprawione, a Włosi wprost przeciwnie. I żaden Włoch nie zbezcześci pizzy keczupem - zaznacza Radecki.

- Jak pizza to tylko z mozzarellą - włącza się Angelo Rella. - I nie ma żadnej dyskusji. Tak jak co do tego, że prawdziwy bigos można zrobić z cebuli.

Jak poznać dobrą pizzę? Ciasto musi być cieniutkie, obłożone tak, by nie było dookoła brzegów niepokrytych farszem. Sos z miąższu pomidorów, delikatnie doprawiony oregano. Do tego mozzarella. Kiedy taka, gorąca margherita trafi z prosto na stół, można ją jeszcze delikatnie skropić oliwą z oliwek.

Margherita to najprostsza pizza. W tej prostocie tkwi jej siła.

- Jak chcesz wiedzieć, czy pizzeria robi dobrą pizzą, to zamawiasz margheritę. Jak to potrafią dobrze zrobić, to każda inna też powinna być smaczna - podkreśla Angelo Rella.

Zdaniem naszych jurorów do pizzy najlepsze jest piwo. Popijanie jej colą, czy herbatą to profanacja.

Pizza w Szczecinie - ocena wybranych pizz

Pizzeria Pepe, Szczecin, al. Powstańców Wielkopolskich 41, tel. 91 482 52 52

1. Faktyczny czas dostawy: 30 min.
2. Temperatura: zbyt chłodna
3. Sposób dopieczenia: w sam raz
4. Grubość ciasta: w sam raz
5. Jakość ciasta: miękkie i kruche
6. Jakość i smak składników: świeżo cięte pieczarki, dobry ser, wędlina średniej jakości, atrakcyjne ułożenie produktów
7. Wilgotność: w sam raz
8. Ocena ogólna: 5-

Classic New York Pizza, Szczecin, al. Piastów 75, tel. 91 433 41 69

1. Faktyczny czas dostawy: 20 min.
2. Temperatura: odpowiednio ciepła
3. Sposób dopieczenia: w sam raz, idealna
4. Grubość ciasta: w sam raz
5. Jakość ciasta: miękkie i kruche
6. Jakość i smak składników: proporcjonalnie rozłożone, podarta ręcznie szynka dobrej jakości, pieczarki przygotowane wcześniej
7. Wilgotność: w sam raz
8. Ocena ogólna: 4+

Pizzeria Peperoni, Szczecin, ul. Królowej Jadwigi 13, tel. 91 433 88 99

1. Faktyczny czas dostawy: 45 min.
2. Temperatura: zbyt chłodna
3. Sposób dopieczenia: mogłaby dłużej posiedzieć w piecu i być obracana, bo ciasto zarumienione nierównomiernie
4. Grubość ciasta: w sam raz, bliska ideału
5. Jakość ciasta: miękkie
6. Jakość i smak składników: świeżo pocięte pieczarki,dobrej jakości, ręcznie darta szynka, produkty ładnie rozłożone
7. Wilgotność: w sam
8. Ocena ogólna: 4

Pizzeria Palermo, Szczecin, al. Wojska Polskiego 134, tel. 91 423 33 33

1. Faktyczny czas dostawy: 45 min.
2. Temperatura: odpowiednio ciepła
3. Sposób dopieczenia: w sam raz
4. Grubość ciasta: mogłaby dłużej posiedzieć w piecu
5. Jakość ciasta: kruche, zbyt suche
6. Jakość i smak składników: świeżo cięte pieczarki, miejscami brakowało sera, szynka zbyt niskiej jakości
7. Wilgotność: w sam raz
8. Ocena ogólna: 3+

Pizzeria Marco Polo, Szczecin, pl. Kościuszki, 91 489 39 39

1. Faktyczny czas dostawy: 30 min.
2. Temperatura: w sam raz
3. Sposób dopieczenia: w sam raz, ze wskazaniem na mocno dopieczona
4. Grubość ciasta: w sam raz
5. Jakość ciasta: miękkie
6. Jakość i smak składników: zbyt dużo sera i pieczarek, które zakryły szynkę, pieczarki zbyt wyschnięte, szynka słabej jakości, niedokładne rozłożenie składników
7. Wilgotność: w sam raz
8. Ocena ogólna: 3

Telepizza, Szczecin, ul. Piłsudskiego 17, tel. 91 488 46 68

1. Faktyczny czas dostawy: 42 min.
2. Temperatura: zbyt chłodna
3. Sposób dopieczenia: niewystarczająco wypieczona
4. Grubość ciasta: w sam raz
5. Jakość ciasta: twarde, zbyt suche, zakalec w rancie
6. Jakość i smak składników: zbyt dużo sera, pieczarki przygotowane wcześniej, szynka dobrej jakości, ogólnie wrażenie, że całość jest zbyt słodka
7. Wilgotność: zbyt mokra
8. Ocena ogólna: 3-

Pizza King, Szczecin, pl. Lotników 7, tel. 91 488 66 88

1. Faktyczny czas dostawy: 56 min.
2. Temperatura: zbyt chłodna
3. Sposób dopieczenia: w sam raz
4. Grubość ciasta: zbyt grube
5. Jakość ciasta: gumowate, w rancie miejscami surowe
6. Jakość i smak składników: pieczarki przygotowane wcześniej, ser słabej jakości, zbyt mało szynki
7. Wilgotność: zbyt mokra, położona na folii aluminiowej
8. Ocena ogólna: 2

Pizzeria Marhaba, Szczecin, ul. Małopolska 3, 91 489 67 48

1. Faktyczny czas dostawy: 40 min.
2. Temperatura: zbyt chłodna
3. Sposób dopieczenia: niewystarczająco dopieczona
4. Grubość ciasta: w sam raz
5. Jakość ciasta: gumowate
6. Jakość i smak składników: świeżo cięte pieczarki, szynka ręcznie darta, dobrej jakości, wszystko zbyt mocno przyprawione
7. Wilgotność: zbyt wilgotna
8. Ocena ogólna: 2

Pizzeria Gruby Benek, Szczecin, ul. Rayskiego 3, 91 852 22 25

1. Faktyczny czas dostawy: 40 min.
2. Temperatura: zbyt chłodna
3. Sposób dopieczenia: z wierzchu dopieczone
4. Grubość ciasta: zbyt grube
5. Jakość ciasta: ciasto gumowate i surowe, dało się zwinąć jak naleśnik
6. Jakość i smak składników: pieczarki przygotowane wcześniej, za dużo sera, niezbyt dobrej jakości, którym zarzucono wszystkie składniki
7. Wilgotność: zbyt mokra
8. Ocena ogólna: 1 - zdaniem jurorów, surowe ciasto to dyskwalifikacja dla pizzy

Pizza miała początki w Grecji

Choć nierozerwalnie związana jest z Włochami, to już w starożytnej Grecji wypiekano płaskie placki, które skrapian oliwą i posypywano ziołami. Włosi z Neapolu w XVII wieku do dodali świeże pomidory i nadali nazwę "pizza". Każdy Włoch wie, że wypromowaniu potrawy (koniec XIX w) pomogła królowa Małgorzata Sabaudzka. Neapolitański piekarz Esposito przygotował dla niej pizzę. Na cieście ułożył dodatki w kolorze włoskiej flagi: czerwone pomidory, białą mozarellę i zieloną bazylię. Królowa była zachwycona. Na popularność pizzy na świecie zapracowali włoscy emigranci, którzy zawieźli ją do Ameryki Północnej. Zachwycili się nią również amerykańscy żołnierze, którzy stacjonowali w Włoszech w czasie II wojny światowej.

- Ameryka to dwieście milionów ludzi - zauważa Zbigniew Radecki. - Dwieście milionów robi popularność.

Czytaj e-wydanie »

Słodkie okazje z wysokimi rabatami

Wideo

polecane: Flesz: Koniec gorszego jedzeni, żywność w Polsce jak na zachodzie.

Materiał oryginalny: Która pizza w Szczecinie jest najlepsza [ocena pizzy] - Głos Szczeciński

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze 84

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.
G
Gość

Według mnie najlepsza pizza w Szczecinie to tylko i wyłącznie https://www.bellini-pizza.pl Jak sobie cenicie dobry smak pizzy na cienkim cieście to mega polecam, zapewne wiele osób z was już korzystało z ich usług :)

zgłoś
J
Joanna

Na yt są oceny pizzeri w Szczecinie na kanale GagdaMesslerShow

zgłoś
Z
Zniesmaczony klient PEPE

Pizza Pepe, mimo informacji, że mozliwy jest dowóz poza rejnom, odmówiła przyjęcia zamówienia :D
Dodam, że rejonem ich są pomorzany a nie chcieli dowieźć pizzy na redę :D

zgłoś
j
janusz210

Pizzeria Tifoso - według mnie najlepsza pizza w mieście. Nic dodać, nic ująć.

zgłoś
M
Monika

Trochę nie w temacie, ale warto wiedzieć :) Pizzera Palermo (obecnie Paloma).. Totalnie niepoważna miejscówka pod kątem organizacji jakichkolwiek imprez okolicznościowych. Rodzice chcący zorganizowac urodziny swoich pociech - NAWET NIE BIERZCIE TEGO LOKALU POD UWAGĘ.. Kompletnie niepoważne podejście, nie dość, że słaba oferta urodzinowa.. kręcenie pizzy i na tym koniec.. to jeszcze usłyszycie coś takiego: prosze zostawic dzieci same (2,3-letnie też!). Natomiast dorośli spadać i wrócic potem po dzieci.. Masakra!!!! No i taka wisienka na torcie ODWOŁUJĄ IMPREZĘ KILKA DNI PRZED TERMINEM, BO  NIE PODOBA IM SIE SKŁAD ZAPROSZONYCH GOŚCI (oczywiscie wczesniej bylo ok).... OMIJAĆ! OMIJAC! OMIJAĆ Z DALEKA!

 

zgłoś
N
Natalia 92

Polecam pizzerię mondej. Pizza bardzo smaczna i tania.

zgłoś
W
Wiktoria

Byłam ostatnio w nowej pizzerii na Śląskiej. Pizzeria MONDEJ. Mają naprawdę pyszną pizzę. Kebaby...takich smacznych jeszcze nie jadłam! Ceny naprawdę na każdą kieszeń. Dużo promocji dla studentów. Ogólnie powiem, że było SUPER!!! Moim zdaniem to najfajniejszy lokal w jakim byłam w Szczecinie. Bardzo polecam :)

zgłoś
G
GreenFun
W dniu 14.01.2015 o 17:28, Majkel napisał:

najlepsza pizza a jadłem w wieu restauracjach to santorini na tkackiej, zarówno Ja jak i moja dziewczyna uwiebiamy tam chodzić polecam z menu texas i figaro

 


najlepsza pizza a jadłem w wieu restauracjach to santorini na tkackiej, zarówno Ja jak i moja dziewczyna uwiebiamy tam chodzić polecam z menu texas i figaro

Rzeczywiście mieli niezłą Pizze niestety z żalem zawiadamiam, że lokal został przeniesiony lub przestał istnieć i to już od pół roku :( wiem bo mieszkam obok. :(

zgłoś
G
Gość
W dniu 12.02.2011 o 22:18, ana napisał:

Najlepsza pizzeria z najsmaczniejszą pizzą od wielu , wielu lat ,chyba jako jedna z nielicznych funkcjonująca tak długo w Szczecinie to PICCOLO.Może i mało "włoska " ale pizza na grubym drożdżowym cieście jest jest nieziemsko smaczna ! Deptaki na cienkim suchym spodzie są do niczego !

ta... to jest smaczny placek drożdzowy a nie pizza...

zgłoś
B
BOSS
W dniu 15.06.2012 o 16:05, Julka napisał:

Najlepsza jaką jadłam to w Toni Peperoni, niebo w gębie, karkówka na maxa pyszna. Wiem ze już otworzyli drugą na Łuczniczej 70G i się tam wybieram. POLECAM WSZYSTKIM, podobno sam szef serwuje pizze, wielkie szacu dla niego bo ma talent !!!!!!

Tak! Niedawno ją odkryłem przez przypadek. Zamówiliśmy mięsną m. in. ZAJE...FAJNA! I kure..piekielnie gorąca! Zawsze w weekend jadamy pizzę ale ta nas zszokowała! Pozytywnie oczywiście! Pierwsza pizzernia, której nr mam zapisany telefonie. 

Jak ktoś jest prawdziwym facetem niech to sprawdzi! Polecam serdecznie... 

PS. Kiedyś jeszcze w Classic New York Pizza lubiliśmy "Bena Danielsa" ale coś się pizzernia chyba skończyła... A szkoda...

 
zgłoś
A
Arek szef tp polska

Jadlem wiele pizzy ale Casa della pizza na bukowym jest mega

Polecam

zgłoś
P
Prezes tp

Najlepsza Pizza na Osiedlu Bukowym Nazywa sie

Casa Della Pizza Ul Fioletowa 10

Mega I nie jest skápa

zgłoś
q
qwewe

eeeee

zgłoś
A
Asia

Na Prwobrzeżu ta nowa Casa Della Pizza faktycznie daję radę! Super ciasto- cienkie i chrupiące tak jak lubię i mega dobry ser!!!

Polecam z podwójnym

zgłoś
m
magda
W dniu 29.06.2014 o 21:43, magda napisał:

KOSZYK I KOSZYK


Najgorsza w szczecinie! Odkad zmienila sie wlascicielka jest ponizej krytyki! Zamuast sera jakis topnik czy inny syff! Kiedys tylko tam jadlam pizze, dzis nawet margarity nie da sie przelknac. NIE POLECAM!!!
zgłoś
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3