Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Kontrole Sanepidu nad morzem: brudne maszyny i jedzenie

Celina Wojda
Zdjęcie ilustracyjne
Zdjęcie ilustracyjne Fot. Malgorzata Genca / Polskapresse
Brud i brak higieny - posypały się pierwsze mandaty dla lokali gastronomicznych.

- Na 85 właścicieli lokali gastronomicznych nałożono mandaty karne w łącznej kwocie 21 870 zł - mówi „Głosowi” Małgorzata Kapłan, rzeczniczka Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Szczecinie.

Jak wynika z raportów Państwowego Inspektoratu Sanitarnego, najczęstszym uchybieniem, jakie odnotowano w zachodniopomorskich lokalach, był brud.

Od początku wakacji pracownicy Powiatowych Stacji Sanitarno-Epidemiologicznych pod lupę wzięli 1005 zakładów gastronomicznych, przeprowadzając w nich 1164 kontrole. Wśród nich były bary, restauracje, piekarnie, zakłady gastronomiczne, ale też i stołówki wypoczynków dzieci i młodzieży oraz samochody przewożące jedzenie.

Zobacz także: Szczecin leży nad morzem? Owszem, do końca "dziewiątką" i jesteśmy na miejscu!

Polecamy na gs24.pl:

Gs24.pl

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gs24.pl Głos Szczeciński