Pracownicy Inspekcji Sanitarnej województwa zachodniopomorskiego od 1 czerwca do 8 lipca przeprowadzili 108 kontroli w wytwórniach lodów oraz w obiektach z automatami do lodów.
W 13 z nich stwierdzono nieprawidłowości dotyczące głównie braku zachowania higieny oraz stosowania niewłaściwych praktyk sanitarnych, za które nałożono 7 mandatów na kwotę 2 300 zł.
Mandaty wystawiono za:
- brudno utrzymane urządzenia chłodnicze oraz półki w regałach,
- brak należytego porządku i czystości podczas prowadzenia działalności produkcyjnej, środki spożywcze po upływie terminu przydatności do spożycia, brak zachowanej segregacji w urządzeniu chłodniczym oraz brak prowadzonych zapisów z kontroli wewnętrznej,
- brak skutecznej procedury śledzenia wyprodukowanej żywności, brudny sprzęt i pomieszczenia produkcyjne.

W laboratoriach Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Szczecinie zbadano ogółem 215 próbek lodów, z czego zakwestionowano 55 próbek (czyli 26 proc.) ze względu na nadmierną liczbę bakterii z rodzaju Enterobacteriaceae.
- Obecność bakterii Enterobacteriaceae świadczy o niewystarczającym poziomie utrzymania higieny w zakładach lub nieprawidłowo przeprowadzanych procesach mycia i dezynfekcji oraz o braku kontroli wewnętrznej - wyjaśnia Małgorzata Kapłan,
rzecznik prasowy WSSE w Szczecinie.
Wszystkim przedsiębiorcom, u których stwierdzono nieprawidłowości, Sanepid nakazał prowadzić w zakładach skuteczne procesy mycia i dezynfekcji oraz systematycznie prowadzić szkolenia pracowników w tym zakresie.
WIDEO: Sonda Gs24.pl: Najlepsze lody w Szczecinie? Oto Wasze typy!
Ukryta słodycz, czyli w czym jest cukier? Codziennie zjadasz...
Tym zajadały się dzieci w PRL-u. Słodycze, których smak częś...
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?