Znamy laureatów IX edycji konkursu „Poszukiwacze smaków" zorganizowanego przez Urząd Marszałkowski Województwa Zachodniopomorskiego. Jego uczestnicy (występowali w dwóch kategoriach wiekowych: poziom szkół podstawowych i ponadpodstawowych) mieli za zadanie zaprezentować oryginalny rodzinny przepis i scharakteryzować jego najważniejsze cechy - swoje zgłoszenia uczniowie przedstawiali na pisemnych zgłoszeniach.
Jednym z punktowanych elementów było pokazanie na współczesnym (!) zdjęciu walorów estetycznych produktów i potraw - była to zachęta to wspólnego gotowania z rodzicami i dziadkami. a także podpytywania o rodzinne tradycje kulinarne.
Głównym i najtrudniejszym zadaniem uczestników konkursu było dotarcie do tradycyjnych przepisów, znanych w ich rodzinie od co najmniej dwóch pokoleń. Aby je zdobyć często musieli przeglądnąć pamiątki rodzinne, dokumenty i fotografie.
- Cieszę się, że rodzinne pamiątki i rozmowy z seniorami sprawiły, że młodzi poszukiwacze smaków dotarli do takich ciekawych, tradycyjnych przepisów, obecnych w ich rodzinie od pokoleń. Mam nadzieję, że wśród nich są pozycje, które w przyszłości powiększą Listę Produktów Tradycyjnych – powiedział wicemarszałek Olgierd Kustosz.
Poszukiwacze smaków. Laureaci ze szkół podstawowych
Konkurs cieszy się największą popularnością wśród uczniów szkół podstawowych. To właśnie od nich co roku wpływa najwięcej propozycji. W tym roku wpłynęło 37 zgłoszeń.
Na podium dla młodszych uczestników zabawy (na poziomie szkoły podstawowej) znaleźli się:
- Lena Bytniewska-Judasz z Ogólnokształcącej Szkoły Muzycznej I st. im. Marka Jasińskiego w Szczecinie za przepis na sałatkę śledziową,
- Aleksander Złotucha ze Społecznej Szkoły Podstawowej nr 1 STO w Szczecinie za niedzielnego królika,
- Agata Piechowicz ze Szkoły Podstawowej im. Jana Pawła II w Chwarstnicy za świąteczne rogaliki.
Aleksander Złotucha zdobył drugie miejsce. Wywalczył je dzięki przepisowi babci Pelasi.
- Królik przygotowywany według tego przepisu od lat przekazywanego w mojej rodzinie jest bardzo aromatyczny, lekki i pięknie pachnie czosnkiem i cebulką. Ma piękny złocisty kolor – opisywał swoje danie zdobywca drugiej nagrody.
Trzecie miejsce na podium zajęła Agata Piechowicz, która tradycyjnie piecze rogaliki razem z babcią i dziadkiem na święta Bożego Narodzenia i Wielkanocy.
- Mają złoty kolor. Są kruche, delikatne i chrupiące - informowała w swoim zgłoszeniu.
Poszukiwacze smaków. Laureaci ze szkół ponadpodstawowych
O miejsca na podium na poziomie szkół ponadpodstawowych walczyło szesnaście osób.
Główne miejsca na poziomie szkół ponadpodstawowych zajęli:
- I miejsce - Szymon Kaszuba z Zachodniopomorskiego Centrum Edukacji Morskiej i Politechnicznej w Szczecinie (kiełbasa swojska), II - Klaudiusz Szulczewski z Zespołu Szkół nr 2 Centrum Kształcenia Ustawicznego im. Tadeusza Kościuszki w Pyrzycach (tort fasolowy),
- III – Klaudia Słoma z Zachodniopomorskiego Centrum Edukacji Morskiej i Politechnicznej w Szczecinie (kluski szare).
W konkursie przyznano także czternaście wyróżnień. Laureaci oraz wyróżnieni otrzymają nagrody rzeczowe - wysokiej jakości sprzęt elektroniczny.
Pismak przeciwko oszustom, uwaga na Instagram
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?