Każde zaproszenie jest na sumę 150 zł, ale aby je otrzymać trzeba wziąć udział w naszym konkursie.
Konkurs polega na tym, że przesyłacie nam przepisy na jaja wielkanocne, a szefowie kuchni oceniają je i nagradzają.
Oczywiście, najciekawsze przepisy będziemy publikować w gazecie na portalu internetowym,
a autorzy trzech najbardziej efektownych dań (oceniać będą kucharze z restauracji El Tapatio) otrzymają zaproszenie do wykorzystania podczas niedzielnego obiadu lub kolacji właśnie w meksykańskiej restauracji.
Na wasze przepisy z jajami w roli głównej czekamy do 31 marca. Prześlijcie je na adres [email protected]
Kto wygrał - dowiecie się 3 kwietnia.
Zaproszenia jakie ufundowała restauracja El Tapatio będą ważne do końca maja, ale będzie je można wykorzystać tylko w niedzielę.
Dziś publikujemy przepisy Marii.
JAJKA FASZEROWANE DELIKATNYM FARSZEM KREMOWYM:
Potrzebne: jajka (liczba według uznania), delikatny serek kremowy typu "mascarpone", szczypior, plasterek (dwa) wędzonego łososia, przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Przygotowanie: jajka gotujemy na twardo (mogą być też ugotowane na pół-twardo).
Ugotowane i wystudzone jajka obieramy, przekrajamy wzdłuż. Żółtka wybieramy łyżeczką
do miseczki, dodajemy serka w takiej ilości, żeby całość po wymieszaniu stworzyła gęstą kremową pastę.
Do pasty dodajemy pokrojony szczypiorek. Całość doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną gałki muszkatołowej.
Uzyskaną pastą faszerujemy jajka. Plasterek łososia kroimy na bardzo cienkie paseczki, i
dekorujemy powstałymi nitkami jajka.
JAJKA FASZEROWANE NA SPOSÓB ŚRÓDZIEMNOMORSKI
Potrzebne: jajka (liczba według uznania), suszone pomidory z zalewy, oliwki, majonez, lub gęsty jogurt naturalny, delikatesowa musztarda dobrej jakości, sól, pieprz
Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo. Po ostudzeniu i obraniu, przekrajamy wzdłuż a żółtka przekładamy do miseczki.
Przystępujemy do przygotowania pasty: do żółtek dodajemy drobno pokrojone suszone pomidory, oliwki, odrobinę musztardy, majonez - wedle uznania - najlepsze proporcje ustalimy kierując się własnym smakiem!!
Pastę doprawiamy solą i pieprzem i faszerujemy nią jajka.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?