Jeśli masz swój ulubiony przepis na śledzika - prześlijgo nam koniecznie. Pochwal się tym co przygotujesz na kolację 16 lutego. Dla właściciela najbardziej oryginalnego przepisu mamy nagrodę. To kolacja w restauracji Chief (mamy trzy bony do wykorzystania na kolację w restauracji rybnej - jeden za 200 zł, dwa po 100 zł).
Ale uwaga! Wasze przepisy oceniać będzie szef kuchni Chief.
Mamy do Was jeszcze jedną prośbę, wraz z przepisem przyślijcie nam zdjęcie potrawy ze śledzia na adres: [email protected]
Na przepisy czekamy do 15 lutego.
Podajemy Wam przepis na śledzia pod pierzynką, który przysłała nam Adrianna Szewczyk.
Potrzebne:
- 100 g śledzia,
- 1 cebula,
- 3 średnie marchewki,
- 3 średnie ziemniaki,
- 4 jajka,
- majonez, sól, pieprz, słodka
papryka lub natka pietruszki.
Jak to zrobić:
Śledzia wymoczyć wedle uznania, żeby nie był za słony, pokroić w drobną kostkę. Cebulę obrać i pokroić
w kostkę. Marchewki obrać, ugotować do miękkości i zetrzeć na grubej tarce. Ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać i zetrzeć na grubej tarce. Jajka ugotować na twardo, obrać i zetrzeć na drobnej tarce.
Podzielić wszyskie składniki oprócz jajek na pół. Układać warstwami: śledź, cebula, warstwa majonezu, marchewka, ziemniaki, sól, pieprz do smaku, majonez, śledź, cebula, wartstwa majonezu, sól, marchewka, ziemniaki, sól, pieprz do smaku, majonez, jajka, na wierzch można posypać słodką papryką lub natką pietruszki wedle uznania.
Uwaga: zamiast śledzia można użyć wędzonego łososia lub tuńczyka.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?