Knedle ze śliwkami - przepis
Mówi o nich Renata Błoch, nauczycielka przedmiotów zawodowych w Zespole Szkół Gastronomicznych w Łodzi, gdzie młodzież przygotowuje je w szkolnym warsztacie:
- Knedle to potrawa mączna pochodząca z niemieckiego obszaru językowego – Knödl- uznana i doceniana także w Polsce. Ma postać kulek z ciasta wypełnionych mięsem lub innymi składnikami, u nas najczęściej właśnie śliwkami. W Niemczech stosuje się nadzienie mięsne, ze szpinaku, czasami knedle są dodatkiem do zup. W Czechach natomiast knedlami nazywa się także popularne knedliki. Knedle możemy podawać na wiele sposobów: ze śmietaną i cukrem pudrem, z klarowanym masłem, cynamonem i cukrem , z masłem i bułką tartą, z musem owocowym lub sosem waniliowym. Knedle mogą zawierać dowolne nadzienie w zależności od upodobań - na słodko nie tylko ze śliwkami, ale także z truskawkami, z morelami, z jabłkami
z gruszkami, z malinami, z wiśniami, z jagodami, z brzoskwiniami, z twarogiem. Owoce możemy łączyć w dowolne kompozycje smakowe z różnymi dodatkami mogą być to zarówno suszone owoce: rodzynki, żurawina, śliwka kalifornijska, a także wszelkiego rodzaju orzechy. Przykładem mogą być knedle jabłkowo - gruszkowe z rodzynkami. Knedle możemy też serwować z mięsem, z pieczarkami, z boczkiem, z serem feta i szpinakiem, z ruskim farszem, z bryndzą (miękkim serem z owczego mleka).
Przepis na knedle ze śliwką 4 porcje
(porcja 350 g, 4-5szt. na porcję w zależności od wielkości knedli)
Składniki:
- Ziemniaki 1000 g
- Mąka pszenna 300g
- Mąka ziemniaczana 50 g
- Jaja 2szt.
- Śliwki 400 g
- Sól do smaku
- Mąka pszenna do podsypania 50g
- Bułka tarta 20g
- Masło 40 g
- Cukier 50 g
- Cynamon do smaku
- Ewentualnie kasza manna lub bułka tarta do oprószenia soczystych owoców
Sposób przygotowania
- Ziemniaki ugotuj, ostudź, przepuść przez praskę do ziemniaków lub zmiel w maszynce, jaja sparz i sprawdź ich świeżość.
- Śliwki umyj, usuń pestki, przekrój wzdłuż na pół.
- Sporządź ciasto ziemniaczane (ziemniaki połącz z przesianą mąką pszenną, mąką ziemniaczaną i jajami. Ciasto delikatnie zarób do połączenia składników w jednolitą masę- ale nie zbyt długo).
- Z ciasta uformuj wałek o średnicy około 4cm i pokrój na kawałki 2cm.
- W krążku ciasta delikatnie zrób zagłębienie, na środku połóż owoc, posyp cukrem z cynamonem i zlep, nadaj ciastu kształt kulki.
- Gotuj powoli na małym ogniu przez około 8- 10 minut do wypłynięcia klusek.
- Po ugotowaniu odcedź.
- Polej stopionym masłem ze zrumienioną bułką tartą i posyp cukrem.
Smacznego!
Zobacz też:
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
Polecane oferty
kup teraz

KitchenAid Artisan 5KSM125EMH MilkShake
Amerykański, wielofunkcyjny mikser planetarny 4,8L…
kup teraz

SMEG SMF02PKEU Pastelowy róż
Robot kuchenny Smeg SMF02PKEU, pastelowy różPromoc…
kup teraz

SMEG SMF03PKEU Pastelowy Róż
Rodzina produktówMikser planetarnyMoc (W)800...
kup teraz

SMEG SMF03PBEU Pastelowy błękit
Moc 800 W; Płynna regulacja prędkości; Misa o poje…
kup teraz

Clatronic KM 3709 szary
Robot kuchenny Clatronic KM 3709 1000W Robot kuche…
kup teraz

KitchenAid 5KSM185PSEGR Szary
Amerykański, wielofunkcyjny mikser planetarny 4,8L…
Erytrol jest szkodliwy?