MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Klasyczna pascha wielkanocna. Sprawdź przepis na tradycyjny deser na Wielkanoc. Domowy twaróg nadaje wyjątkowego smaku

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Smacznego!
Smacznego! Katarzyna Puczyńska
Wielkanoc to okazja do przygotowania wyśmienitych potraw. Proponuję sprawdzony przepis na paschę wielkanocną. To pyszny, tradycyjny deser przygotowywany zwykle w kształcie kopuły. Polecamy zrobić go z domowego twarożku, z bakaliami i owocami. Rodzina będzie zachwycona. Zobacz, jak krok po kroku zrobić paschę wielkanocną.

W skrócie

Mam dla ciebie przepis na pyszną paschę wielkanocną. Ten świąteczny deser warto zrobić z domowego twarożku. To prostsze niż się wydaje! Proponuję podać paschę z brzoskwiniami i truskawkami. Świetnie będzie smakować także polana sosem czekoladowym. Do zrobienia paschy potrzebna jest gaza niejałowa, do kupienia w każdej aptece. Można użyć także lnianej ściereczki, tylko ważne, by nie miała zapachu płynów do prania.

Zobacz w galerii, jak krok po kroku przygotować paschę wielkanocną.

Przepis na paschę wielkanocną

czas przygotowania ok. 2 godziny
duża porcja
poziom trudności: średni

Składniki:

  • 2 l mleka świeżego tłustego,
  • 0,5 l kwaśnej śmietany 18%,
  • 5 jajek,
  • 200 g masła,
  • 1 szklanka cukru pudru,
  • opcjonalnie orzechy i rodzynki,
  • zapach śmietanowy lub pomarańczowy,
  • owoce do dekoracji np. truskawki, brzoskwinie.

Jak zrobić paschę na Wielkanoc?

  1. W dużym garnku zagotuj świeże mleko.
  2. W osobnym naczyniu wymieszaj dokładnie kwaśną śmietanę z jajkami i wlej masę do mleka.
  3. Całość zamieszaj i zmniejsz ogień, by masa gotowała się delikatnie.
  4. Po ok. 15 min. twarożek zacznie się oddzielać, a mleko zmieni kolor z białego na lekko zielonkawy, przeźroczysty.
  5. Postaw durszlak na garnku i wyłóż go gazą lub lnianą ściereczką i za pomocą łyżki cedzakowej przekładaj twarożek.
  6. Gazę zawiń i obciąż np. talerzykiem, by odsączyć nadmiar płynu.
  7. Gdy ser przestygnie, utrzyj masło z cukrem, dodaj ser, wanilię i zapach do ciasta lub skórkę z cytryny. Możesz dodać także ulubione bakalie.
  8. Gotową masę serową przełóż do miski wyłożonej folią spożywczą i wstaw do lodówki na kilka godzin lub na całą noc.
  9. Przed podaniem paschę wyjmij z miski, zdejmij folię i udekoruj całość np. truskawkami i brzoskwiniami.

Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni:

Przyrządzaj pyszne wypieki!

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Placek z agrestem

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Klasyczna pascha wielkanocna. Sprawdź przepis na tradycyjny deser na Wielkanoc. Domowy twaróg nadaje wyjątkowego smaku - Strona Kuchni

Wróć na gs24.pl Głos Szczeciński