Kawa parzona, czy rozpuszczalna? Sprawdź, jaką wybrać

imo
123RF
Udostępnij:
Kawa parzona ma mocniejszy, intensywniejszy smak i aromat oraz większą zawartość kofeiny. Jaką wybrać?

Najlepszą z kaw pod względem delikatności w smaku i niskiej zawartości substancji drażniących jest kawa Arabica, którą drobno mielimy tuż przed parzeniem. Kawa mielona, parzona cechuje się krótszym i łatwiejszym procesem obróbki niż kawa rozpuszczalna, dlatego uważana jest za zdrowszą.

Kawa rozpuszczalna natomiast uważana jest za mniej zdrową. Zawiera nikiel - szkodliwy i uczulający związek, którego powinniśmy unikać. Dodatkowo zawiera więcej substancji chemicznych, poprawiających smak i zapach. Często ziarna, z której wytwarza się kawę rozpuszczalną, są dużo gorszej jakości, niż ziarna z której wytwarza się kawę mieloną. Kawy rozpuszczalne często sprzedawane są z dodatkiem mleka w proszku, cukru lub słodzików, zawierają mniejszą ilość kofeiny.

Pamiętajmy jednak, że kofeina zawarta w kawie wypłukuje z organizmu magnez i wapń oraz ogranicza wchłanianie żelaza, potasu i cynku z przewodu pokarmowego. Powinniśmy zatem pamiętać o uzupełnianiu tych składników odżywczych. Kobiety, które cierpią na silny zespół napięcia przedmiesiączkowego, powinny także wiedzieć, że kawa może nasilać te objawy.

ZOBACZ TAKŻE: Katarzyna Bosacka: Kawa i herbata to produkty naturalne, każdy kardiolog mówi, że nawet osoby z nadciśnieniem mogą pić 4 filiżanki kawy dziennie

Wideo

Materiał oryginalny: Kawa parzona, czy rozpuszczalna? Sprawdź, jaką wybrać - Echo Dnia Świętokrzyskie

Komentarze 6

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

F
Felisia

Ja lubię pić kawę tylko z automatycznego ekspresu, cu[wulgaryzm] smakuje, jak z najlepszej restauracji. Dodatkowo zawsze pamiętam, by ładnie ja serwować. Pomógł mi w tym ten poradnik: https://zwierciadlo.pl/material-partnera/jak-podawac-kawe-savoir-vivre-picia-kawy. Kawa lepiej smakuje, jak ładnie wygląda :)

L
Luk

Od kilku dni jestem szczęśliwym właścicielem ekspresu do kawy. Teraz szukam porządnej kawy. Sprzedawca polecił mi kawę producenta: De'Longhi Kimbo Espresso 100% Arabica: delonghi.com/pl-pl/produkty/kawa/ekspresy-do-kawy/akcesoria-do-kawy. Czy ktoś parzył i pił taką kawę?

A
Asha

Ja jestem wielką smakoszką kawy, aż do tego stopnia, że zainwestowałam kasę w zakup ekspresu ciśnieniowego marki DeLonghi. Teraz mogę w domu przygotować Latte, Frape, wiedeńską, czy ostatnio moją ulubioną amerykańską kawę dyniową. Tu są fajne przepisy http://www.delonghi.com/pl-pl/produkty/kawa/przepisy-kawowe/klasyczne-kawy/kawa-po-wiedensku-czyli-napoje-i-desery-kawowe-na-bazie-espresso. Kawa z nich wychodzi, jak z restauracji.

M
Marcin

Nigdy rozpuszczalna! Od kiedy kupuje ziarnistą w sklepie internetowym Bogactwokaw i miele sobie sam w domu to nie wyobrażam sobie żeby pic rozpuszczalną! Najbardziej lubie kawy Ekwadoru :)

l
lusia
tylko i wyłącznie parzona, rozpuszczalna nie dla mnie :) często zamawiam z bogactwa kaw. Kawa to zdecydowanie niezbędnik mojego dnia :)
M
Maia

Parzona i to z dobrego expresu. Jak kogoś stać to polecam ten kombajn: w w w .delonghi.com/pl-pl/produkty/kawa/ekspresy-do-kawy/automatyczne-ekspresy-do-kawy

 

Dodaj ogłoszenie