Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Karp Wigilijny. Przepisy Magdy Gessler na karpia [PRZEPIS, PORADY - 1.12]

ES-O
Karp Wigilijny - jak go przyrządzić? Przepisy Magdy Gessler na karpia [porady, przepisy]
Karp Wigilijny - jak go przyrządzić? Przepisy Magdy Gessler na karpia [porady, przepisy] Pixabay / zdjęcie ilustracyjne
Przepisy na karpia wigilijnego. Karp to ryba występująca chyba w każdym domu podczas Świąt Bożego Narodzenia. Chociaż ta tradycja jest stosunkowo świeża, to chyba nikt nie wyobraża sobie świąt bez pysznego karpia. Sprawdź, przepisy według Magdy Gessler na świątecznego karpia.

Podobno rybia łuska ma magiczną moc przyciągania pieniędzy, dodatkowo ma chronić przed ich kradzieżą. Co zrobić, żeby działała? Łuskę (najlepiej z karpia) z Wigilijnej ryby należy włożyć do portfela w sylwestrową noc.

Celebrytki zdradzają, czy przygotowują potrawy wigilijne samemu:

Chociaż karp na Wigilijnym stole to tradycja, należy pamiętać, żeby kupować już zabitego karpia. Żywe karpie w ciasnych miskach, wannach, przechowywane w foliowych workach i nieumiejętne zabijane cierpią katusze. Kupowanie żywych karpi nie ma żadnego znaczenia w kontekście kulinarnym i jest niehumanitarne.

Przepisy na dania z karpia według Magdy Gessler:

Kotlety z karpia

Składniki:

  • 1 karp o wadze około 1 kg
  • sok z 1 cytryny
  • sól
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 l oleju rzepakowego
  • 20 dag bryndzy podhalańskiej
  • kilka gałązek natki
  • mąka
  • 2 jajka
  • 1 łyżka masła
  • ½ szklanki bułki tartej

Przygotowanie:

  • 1. Wyfiletuj karpia. Potrzebny będzie długi, cienki i bardzo ostry nóż. Odetnij głowę.
  • 2. Zaczynając od strony brzucha, zdejmij mięso z ości, dochodząc do kręgosłupa.
  • 3. Odetnij kręgosłup, tak aby filet trzymał się na skórze grzbietu. Staraj się jej nie uszkodzić.
  • 4. Skrop karpia cytryną, posyp solą, natrzyj zmiażdżonym czosnkiem i skrop olejem.
  • 5. Odłóż na parę godzin.
  • 6. Bryndzę zmieszaj z posiekaną pietruszką i włóż do wnętrza ryby.
  • 7. Teraz przetnij karpia w poprzek na 3–4 kawałki (zależy od wielkości ryby).
  • 8. Najpierw obtocz ją w mące, jajku, a na końcu w bułce tartej. Dokładnie dociskaj panierkę.
  • 9. Następnie smaż w głębokim tłuszczu. Kładź na każdym kawałku ryby cząstkę masła.

Karp na słodko

Składniki:

  • karp o wadze około 1,2 kg
  • sól
  • pieprz
  • sok z 1 cytryny
  • olej rzepakowy do smażenia
  • 20 dag płatków migdałowych
  • 2 łyżki masła
  • 6 łyżek płynnego miodu
  • 1 szczypta imbiru w proszku
  • 1 szczypta cynamonu

Przygotowanie:

  • 1. Rybę oskrob z łusek, starannie wyczyść, wypłucz, natrzyj od zewnątrz i wewnątrz solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny.
  • 2. Zostaw na 2–3 godziny w lodówce.
  • 3. Po upływie czasu pokrój rybę na dzwonka i podsmaż na oleju.
  • 4. Usmażone kawałki przełóż do żaroodpornego naczynia.
  • 5. Płatki migdałowe zrumień na suchej patelni.
  • 6. Na innej patelni rozpuść masło, dodaj miód, imbir i cynamon oraz rumiane płatki.
  • 7. Mieszaj przez minutę, a następnie polej tym rybę.
  • 8. Piecz przez kwadrans w piekarniku rozgrzanym do 180°C.

Karp Wigilijny bez ości - Magda Gessler radzi

Chociaż ryby są pyszne i zdrowe oraz stanowią świetną alternatywę dla mięsa, to ich jedzenie może być męczące. Wszystko przez ości, które się w niej znajdują. Każdy kto uwielbia ryby marzy o tym, żeby ich po prostu nie było. Magda Gessler zdradza co zrobić, żeby pozbyć się ości z wigilijnego karpia.

Jaki jest sposób na karpia bez ości?

Magda Gessler radzi: Karpia najlepiej marynować całą noc w glinianym garnku, w soli i płatkach cebuli. Zamarynowanego karpia zanurzamy w jajku z odrobiną wody i obtaczamy w bułce tartej z dodatkiem mąki ziemniaczanej. Z karpia należy strząsnąć nadmiar panierki. Rybę wrzucamy na głęboki tłuszcz (najlepiej olej rzepakowy), należy pamiętać, żeby nie przeciągnąć karpia i go nie spalić. Karp "rośnie", ponieważ w panierce znajdują się jajka. Wokół ryby robi się miękka panierka, dzięki której małe ości zanikają.

Ryba po toruńsku

Składniki:

  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • ½ selera
  • 1 por
  • 5 ziarenek pieprzu
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • ½ łyżeczki imbiru w proszku
  • sól
  • 1 karp o wadze od 1½ do 2 kg
  • 1 szklanka ciemnego piwa
  • 10 dag piernika
  • 1 garść migdałów
  • 1 garść rodzynków
  • pieprz
  • 1 szczypta gałki muszkatołowej
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki masła

Przygotowanie:

  • 1. Jarzyny obierz, zalej wodą i gotuj pół godziny z pieprzem, zielem angielskim i imbirem.
  • 2. W połowie gotowania posól.
  • 3. Gdy jarzyny są już zupełnie miękkie, wyjmij je z wywaru.
  • 4. Rybę spraw i ewentualnie odfiletuj.
  • 5. Teraz do wywaru włóż rybę. Gotuj na malutkim ogniu aż będzie miękka.
  • 6. Delikatnie wyjmij rybę i przełóż na półmisek. Trzymaj ją w cieple.
  • 7. Do wywaru dodaj piwo i piernik. Gotuj 5 minut.
  • 8. Zmiksuj. Gotuj nadal na małym ogniu, dodając obrane migdały i rodzynki.
  • 9. Gdy sos jest odpowiednio gęsty, dopraw solą, pieprzem i gałką.
  • 10. Możesz też dodać łyżkę miodu i 2 łyżki masła.
  • 11. Podaj rybę polaną sosem.

Zupa rybna

Składniki:
Na wywar:

  • 1 kg głów i kręgosłupów karpia
  • kawałek selera
  • kawałek pietruszki
  • 1 marchewka
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 listki laurowe
  • sól i pieprz
  • 2 l wody

Na zupę:

  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 2 papryki
  • 1 pomidor
  • kilka marynowanych papryczek
  • 1 garść oliwek
  • 1 filet z ryby słodkowodnej oczyszczony z ości o wadze około ½ kg
  • 2–3 kiszone ogórki
  • 1 szklanka przecieru pomidorowego
  • ½ szklanki kremówki
  • słodka i ostra papryka

Przygotowanie:

  • 1. Z podanych składników i 2 litrów wody powolutku ugotuj wywar, w miarę potrzeby zbierając szumy.
  • 2. Warzywa na zupę oczyść i pokrój.
  • 3. Odsącz marynowane papryki i oliwki.
  • 4. Filet ryby podziel na części.
  • 5. Wywar odcedź. Włóż do niego pokrojone marchewki, papryki świeże, pietruszkę, seler, pomidor.
  • 6. Wywar gotuj 20 minut. Dodaj ogórki i przecier pomidorowy. Zagotuj.
  • 7. Delikatnie włóż kawałki ryby. Gotuj 5–10 minut.
  • 8. Dodaj marynowaną paprykę pokrojoną w paseczki oraz oliwki.
  • 9. Wlej śmietankę. Zagotuj.
  • 10. Dopraw do smaku słodką i ostrą papryką.
  • 11. Podawaj z chlebem.

Karp pieczony w cebuli:

Składniki:

  • karp ok 1,5 kg
  • 3-4 duże cebule
  • sok z cytryny
  • olej rzepakowy
  • do przyprawienia: sól i świeżo mielony pieprz

Przygotowanie:

  • 1. Sprawionego karpia umyć i wysuszyć ręcznikiem papierowym. Karpia można pokroić w dzwonka lub pozostawić.
  • 2. Karpia w całości obłożyć pokrojonymi krążkami cebuli.
  • 3. Tak przygotowanego karpia odstawić na kilka godzin do lodówki.
  • 4. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
  • 5. Karpia przełożyć do naczynia żaroodpornego.
  • 6. Skropić sokiem z cytryny, polać olejem i wstawić do piekarnika na około 40 minut.

4abc-e769-dda9-72a08e93d6af,embed.html" type="application/javascript" src="//prodxnews1bl

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo

Materiał oryginalny: Karp Wigilijny. Przepisy Magdy Gessler na karpia [PRZEPIS, PORADY - 1.12] - Express Bydgoski

Wróć na gs24.pl Głos Szczeciński