Jeszcze na dobre nie rozpoczęły się karpiowe żniwa, a rybacy już narzekają. Ich zdaniem ceny karpia są za niskie i nie rekompensują kosztów hodowli. - Produkcja kilograma ryby kosztuje 8-9 złotych. Karp zza Odry i z Czech w supermarketach i dużych sklepach jest o połowę tańszy. By zarobić na karpiu, musiałby kosztować w hurcie 12-13 złotych.
Karp nie będzie w tym roku tani, ale ceny nie powinny być wyższe od tych sprzed roku. Handlowcy upierają się przy 12-14 złotych za kilogram. Zapewniają przy tym, że ryby będzie pod dostatkiem, dla każdego wystarczy.
W wigilijny wieczór i święta zjadamy około 24 tysięcy ton karpia. Statystyczny Polak je około 9 kilogramów ryb rocznie. W diecie prym wiodą łososie, makrele i pstrągi.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?