Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Julka Cymbaluk z Wrocławia została MasterChefem Juniorem

Redakcja
TVN/FOKUSMEDIA/NEWSPIX.PL
Julia Cymbaluk z Wrocławia została kolejnym zwycięzcą programu MasterChef Junior. Drugie miejsce zajęła Zosia Zaborowska z Zielonej Góry. Zwyciężczyni otrzymała 15 tys. zł, statuetkę i bon na wakacje w wybrane miejsce o wartości 40 tys. zł dla całej rodziny. Poziom dań, które przygotowały finalistki, był mistrzowski. – Jadłam dziś najlepsze rzeczy w moim życiu – mówiła Anna Starmach, jurorka MasterChef.

Finał II edycji MasterChef Junior za nami. Julia Cymbaluk z Wrocławia wygrała, prezentując tak wykwintne i wybitne dania, że jurorzy określili je arcydziełami. Podobnie jak potrawy przygotowane przez Zosię Zaborowską, drugą finalistkę. Obu dziewczynkom należą się gratulacje i głębokie ukłony. Pokazały niezwykły kunszt, a wszystkie dania były bezbłędne. Jurorzy w żadnym z nich nie dopatrzyli się najmniejszego błędu.

Takiej potyczki MasterChef jeszcze nie widział. Finał był bardzo wyrównany, przez cały czas dziewczynki serwowały przepyszne dania niemal równo. A jednocześnie wspierały się przez cały czas, pomagały sobie i pytały, czy wszystko jest w porządku. – Co by się nie stało, obie jesteśmy wygrane – mówiły od początku. Prywatnie się przyjaźnią.

Zadaniem było przygotowanie menu degustacyjnego złożonego z pięciu dań. Finalistki miały na to 2,5 godziny. Na przystawkę obie przygotowały tatara. Julka wołowego z chipsami z batatów i truflami, a Zosia z łososia z mango, ogórkiem, kolendrą i imbirem.

Drugą przystawką u Julki były szyjki rakowe serwowane w naleśniku z cebulą, boczkiem, koperkiem i śmietaną. Julka łowiła już kiedyś raki z tatą, Jarkiem i wie, że rodzinie to danie bardzo smakuje. – To, co Julka teraz zrobiła przeszło moje wyobrażenia – mówił jeden z jurorów, Mateusz Gessler.

Zosia zaserwowała z kolei idealnie wysmażoną polędwicę wołową z salsą verde z anchois, czosnkiem i kaparami. Oba dania były pyszne, ale najlepsze dzieci zostawiły na koniec. Na główne danie Julia podała rybę barwenę z sosem porowym, puree z ziemniaków z cytryną i nowoczesną mizerią w formie wstążek z ogórka. Zosia z kolei wysmażyła piękny stek z tuńczyka z marchewkami w soku pomarańczowym, z sosem imbirowo-cytrynowym i czarnym ryżem z przyprawami.

Potem znów na stół wjechały dania główne. U Julki była to polędwica wieprzowa z sosem puree z kasztanów jadalnych, szparagi z truskawką i soczewica. Zosia zaserwowała pierogi z kaczką z dodatkiem wina, jabłek i majeranku.

Na deser Zosia zaproponowała klasyczne zabajone, ale niezwykle podane. Z pomarańczą, granatem i włoską marsalą oraz przyprawą tonka. Z kolei Julia zachwyciła jurorów figami z masą migdałową, sosem truskawkowym i kruszonymi ciastkami z masy migdałowej.

– Jadłam dziś najlepsze rzeczy w życiu – przyznała Anna Starmach. – Po raz pierwszy tak trudny wybór przed nami.

– Arcydzieło – wtórował jej Mateusz Gessler, który dosłownie spadł z krzesła. – To jest warte każdych pieniędzy – komplementował deser Julki Michel Moran.

Na ogłoszenie wyników dziewczynki czekały wraz z dumnymi rodzicami i rodzeństwem. Jurorzy długo się naradzali, a ostatecznie wygrała wrocławianka. W nagrodę Julia otrzymała 15 tys. zł, bon na 40 tys. zł na wakacje dla całej rodziny, statuetkę MasterChef i robota kuchennego. Zosia dostała czek na 10 tys. zł i także sprzęt kuchenny. W książce MasterChef Junior, która zostanie wydana, największa część przepisów będzie autorstwa Julki Cymbaluk.

– Gdyby ktoś miesiąc temu powiedział mi, że będę w finale MasterChefa, pomyślałabym, że jest jakiś nienormalny – przyznała przed programem Julia. – Wiem, że sama to wywalczyłam, jest to pięć minut – mówiła po finale.

Bardzo cieszyła się ze statuetki. – Wyjdę na ulicę i będę ją pokazywać – cieszyła się. – Chyba będę z nią spała dzisiaj.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Julka Cymbaluk z Wrocławia została MasterChefem Juniorem - Gazeta Wrocławska

Wróć na gs24.pl Głos Szczeciński