Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Jersinioza choroba odzwierzęca

Ilona Stec
Źródłem zakażenia są zwierzęta i ptaki - zarówno domowe, jak i dziko żyjące - które wydalają zarazki z kałem.

Rezerwuarem tych zarazków, czyli miejscem, gdzie żyją, bytują jest bydło,a także psy koty, drobne gryzonie, indyki, kaczki, lisy, gołębie. Drobnoustroje przenoszone są zwykle poprzez żywność i wodę zanieczyszczoną odchodami zakażonych zwierząt.

Do zakażenia dochodzi głównie drogą pokarmową, po spożyciu produktów zanieczyszczonych pierwotnie, czyli zwierzęcymi odchodami lub wtórnie - przez ludzi chorych lub nosicieli bakterii.

Przyczyną zakażenia bywa najczęściej spożycie niedogotowanego mięsa wieprzowego, które zostanie zanieczyszczone odchodami podczas uboju, niepasteryzowanego mleka, , wody zanieczyszczonej odchodami zwierzęcymi. Tzw. wrotami zakażenia , czyli drogą, którą bakterie przedostają się do organizmu jest przewód pokarmowy. Tych drobnoustrojów trzeba się po prostu najeść.
Jersiniozę powodują dwa gatunki bakterii - yersinia enterocolitica i yersinia pseudotuberculosis. Zakażenie bakterią yersinia enterocolitica wywołuje u ludzi przede wszystkim biegunki, gorączkę, bóle brzucha, wymioty, bóle stawów. Takie objawy dominują zwłaszcza u małych dzieci, do piątego roku życia. U starszych dzieci i u osób dorosłych częściej występuje postać tzw. rzekomowyrostkowa, sugerująca zapalenie wyrostka robaczkowego. Zawsze chorobie towarzyszy złe samopoczucie.

Jersinioza może mieć charakter przewlekły, może też przybrać postać posocznicową, wówczas przebieg choroby jest bardzo ostry, gwałtowny.
(Postać brzuszna z zapaleniem węzłów chłonnych lub wyrostkowa.)
By zdiagnozować chorobę, należy przeprowadzić badaniamikrobilogiczne, które pozwolą wykryć bakterię .

Aby nie zachorować

Nie jeść surowego ani półsurowego, nie dopieczonego czy niedosmażonego mięsa., Deski na których przygotowywane są potrawy z surowego mięsa nie powinny być wykorzystywane do innych produktów.

Nie należy pić nie badanej wody, pochodzącej nie wiadomo skąd i nie pasteryzowanego mleka. Przed jedzeniem i przygotowywaniem posiłków koniecznie trzeba pamiętać o dokładnym myciu rąk.

Warto mieć na względzie to, że gdy w rodzinie ktoś zachoruje zakażenie szybko może przenieść się na inne osoby.

Wysoka temperatura niszczy bakterie. Długie pieczenie, dokładne gotowanie, pasteryzacja mleka i przestrzeganie higieny chroni przed zakażeniem.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gs24.pl Głos Szczeciński