Jego wysokość pstrąg. Od Dadoniów

Joanna Krężelewska
Fot. radek koleśnik
W stolicy płacą za niego krocie. My możemy kupić go dużo taniej, bo nie jedzie do nas przez pół Polski.

Warszawski BioBazar. Targ z żywnością ekologiczną. Kolejka przed stanowiskiem Tomasza Zająca to normalny widok. Rarytasem dla wielu kupujących są pstrągi. I karpie.

– Śmieję się, że przywracamy smakoszom wiarę w karpia. W to, że mięso tej ryby może smakować wybornie, słodkawo, bez aromatu „mułu” – mówi pan Tomasz. Co ciekawe, ryby, za którymi przepadają mieszkańcy stolicy, możemy kupić po sąsiedzku – w Sianowie przy ul. Strzeleckiej – w Gospodarstwie Rybackim Dadoń - pan Tomasz jest mężem Emilii Dadoń, współwłaścicielki Gospodarstwa. Po pierwsze zapłacimy tu mniej, bo nie będziemy obciążeni kosztami transportu, a po drugie... Cóż, bardziej świeże ryby być po prostu nie mogą! – Nasi pracownicy wyławiają je wczesnym rankiem, by od godziny siódmej dostępne były dla klientów. Nie ma opcji zakupu ryb choćby z wczoraj – mówi Emilia Dadoń, która wspólnie z wujkami i mężem prowadzi rodzinny biznes. To oznacza, że na nasze stoły pstrągi mogą trafić... w kilkadziesiąt minut od wyłowienia!

Dlaczego pstrąg powinien gościć na naszych stołach jak najczęściej? To prawdziwa bomba witaminy A, D i E oraz kwasu omega-3. Nienasycone kwasy tłuszczowe wzmacniają odporność, obniżają procesy zapalne i działają antynowotworowo. Spożywanie ryb to doskonały sposób na zachowanie zdrowia, ale też sprawności intelektualnej.

Śmiało można rzec, że swoje pstrągi właściciele firmy znają... już od ikry. Wybierają karmę na każdym etapie rozwoju, wiedzą więc, jak będzie później smakować mięso. Co ciekawe, może się zdarzyć, że kupując pstrąga z górskiego potoku, możesz trafić na rybę „od nas”.

– Wśród hurtowych odbiorców Dadonia są producenci z gór. Kupują mniejsze pstrągi nad morzem i u nich ryby tylko „dorośleją”.
A skoro ryby są tak doceniane w całym kraju, Dadoniowie zdecydowali z pstrągów właśnie uczynić regionalną markę – starają się, by ich specjały zostały oznaczone certyfikatem Produktu Lokalnego. Do wyboru klienci mają dwa przysmaki – to surowy pstrąg w zalewie, którą jest sekretnym przepisem babci Dadoniów. – Zdradzę tylko, że przepis inspirowany jest kuchnią kaszubską – mówi Emilia Dadoń. Kolejna propozycja to pstrąg w tradycyjnej zalewie octowej. Oba do kupienia tylko w sklepie w sianowskim gospodarstwie. Wkrótce zaś będzie można kupić kawior z pstrąga.

W ofercie – obok pstrąga – jest też jesiotr, tołpyga i karp. Ten ostatni jest tak dobry, że przed Bożym Narodzeniem w kolejce trzeba stać około dwóch godzin... Główny bohater, czyli pstrąg. Patroszony, niepatroszony, filet, dzwonka, płat – wybierasz rybę w dowolnej postaci. A w ofercie jest pstrąg tęczowy, łososiowy i źródlany (alpejski). - Tęczowy ma białe, zwarte mięso, źródlany zaś bardzo delikatne, po upieczeniu aż się rozpływa w ustach. Smak? To już kwestia osobistych upodobań – mówi pan Tomasz.
Raz w miesiącu można „upolować pstrąga wędzonego”. Ten znika z haków błyskawicznie. Bo znów – do wędzarni trafia praktycznie kilkadziesiąt minut po wyłowieniu. Bardziej świeżo po prostu się nie da!

By zjeść dobrą rybę, nie trzeba wyjeżdżać nad Morze Śródziemne! Pomysłów oryginalne dania z pstrągów jest mnóstwo. Jaki będzie Twój?

Flesz: Wegańskie ubrania. Made in Poland

Wideo

Materiał oryginalny: Jego wysokość pstrąg. Od Dadoniów - Głos Pomorza

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3