Ryba hodowlana czy odławiana?
Jako konsumenci decydujemy o tym, jakie ryby są poławiane. Dlatego, warto w sposób świadomy dokonywać ich zakupu. Zamiast przyczyniać się do niszczenia zasobów mórz, rzek i jezior, możemy je chronić, dokonując rozsądnych wyborów.
Wybierając ryby warto zwrócić szczególną uwagę na to, aby były z certyfikowanego rybołówstwa. Niestety przy masowych połowach odławiane są również zagrożone gatunki ssaków morskich, żółwi oraz ptaków, co niekorzystnie wpływa na ich populację.
Poniżej przedstawiamy dwie metody pozyskiwania ryb:
- ryby odławiane – charakteryzują się zwykle znacznie lepszym smakiem i wyższą wartością odżywczą. Wynika to z naturalnych warunków, w jakich żyją, ilości ruchu, a także sposobu odżywiania. Kupując je, należy sprawdzić, skąd pochodzą, a także czy ich połów odbył się w sposób odpowiedzialny. Najlepiej wybierać ryby z lokalnych połowów, ponieważ mamy wtedy pewność, że ryby są świeże. Warto, aby wybierane produkty pochodziły ze zrównoważonych połowów i posiadały certyfikat zrównoważonego rybołówstwa MSC,
- ryby hodowlane – są to ryby hodowane na skalę przemysłową. Mają zwykle mniejszą wartość odżywczą i nieco gorszy smak, który jest spowodowany brakiem ruchu oraz nienaturalnej diety. Wyjątek stanowią zrównoważone hodowle, które są poddawane niezależnym kontrolom. Ryby z nich pochodzące są oznaczane zielonym certyfikatem ASC, a ich jakość jest znacznie lepsza.
Zobacz poradnik, jak kupić dobrą i zdrową rybę, na co dzień i na święta!
Sprawdź, jakie właściwości ma karp
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?