Jedzenie niektórych ryb może nie być zdrowe. Wiesz, dlaczego? Dobra i zdrowa ryba musi być mądrze wybrana. Sprawdź, po jakie mięso sięgać

Martyna Jaros
Martyna Jaros
Światowy Fundusz na Rzecz Przyrody i Greenpeace wspierają działania, mające na celu zachowanie bioróżnorodności środowiska  naturalnego. Organizacje te wydając bezpłatne poradniki i starają się poszerzyć wiedzę konsumentów o zrównoważonym rybołówstwie.Sprawdź, czym kierować się przed zakupem ryb oraz jakie gatunki są polecane, a jakich lepiej unikać.Przesuwaj zdjęcia w prawo, naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE
Światowy Fundusz na Rzecz Przyrody i Greenpeace wspierają działania, mające na celu zachowanie bioróżnorodności środowiska naturalnego. Organizacje te wydając bezpłatne poradniki i starają się poszerzyć wiedzę konsumentów o zrównoważonym rybołówstwie.Sprawdź, czym kierować się przed zakupem ryb oraz jakie gatunki są polecane, a jakich lepiej unikać.Przesuwaj zdjęcia w prawo, naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE dusanzidar/123rf
Udostępnij:
Jedzenie ryb zapewnia wiele zdrowotnych korzyści. Ich mięso dostarcza łatwo przyswajalnego białka i kwasów tłuszczowych omega-3. Ryby są także źródłem selenu i jodu, które wspomagają prawidłowe funkcjonowanie tarczycy. Niektóre ryby kumulują w swoim mięsie toksyczne metale ciężkie, takie jak rtęć i ołów. Wzrost zainteresowania rybami spowodował przełowienie, czyli osiągnięcie niebezpiecznej granicy wyginięcia różnych gatunków. Sprawdź, na co należy zwrócić uwagę, aby w sposób zrównoważony dokonywać zakupu tego wartościowego produktu.

Ryba hodowlana czy odławiana?

Jako konsumenci decydujemy o tym, jakie ryby są poławiane. Dlatego, warto w sposób świadomy dokonywać ich zakupu. Zamiast przyczyniać się do niszczenia zasobów mórz, rzek i jezior, możemy je chronić, dokonując rozsądnych wyborów.

Wybierając ryby warto zwrócić szczególną uwagę na to, aby były z certyfikowanego rybołówstwa. Niestety przy masowych połowach odławiane są również zagrożone gatunki ssaków morskich, żółwi oraz ptaków, co niekorzystnie wpływa na ich populację.

Poniżej przedstawiamy dwie metody pozyskiwania ryb:

  • ryby odławiane – charakteryzują się zwykle znacznie lepszym smakiem i wyższą wartością odżywczą. Wynika to z naturalnych warunków, w jakich żyją, ilości ruchu, a także sposobu odżywiania. Kupując je, należy sprawdzić, skąd pochodzą, a także czy ich połów odbył się w sposób odpowiedzialny. Najlepiej wybierać ryby z lokalnych połowów, ponieważ mamy wtedy pewność, że ryby są świeże. Warto, aby wybierane produkty pochodziły ze zrównoważonych połowów i posiadały certyfikat zrównoważonego rybołówstwa MSC,
  • ryby hodowlane – są to ryby hodowane na skalę przemysłową. Mają zwykle mniejszą wartość odżywczą i nieco gorszy smak, który jest spowodowany brakiem ruchu oraz nienaturalnej diety. Wyjątek stanowią zrównoważone hodowle, które są poddawane niezależnym kontrolom. Ryby z nich pochodzące są oznaczane zielonym certyfikatem ASC, a ich jakość jest znacznie lepsza.

Zobacz poradnik, jak kupić dobrą i zdrową rybę, na co dzień i na święta!

Sprawdź, jakie właściwości ma karp

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Wideo

Materiał oryginalny: Jedzenie niektórych ryb może nie być zdrowe. Wiesz, dlaczego? Dobra i zdrowa ryba musi być mądrze wybrana. Sprawdź, po jakie mięso sięgać - Strona Zdrowia

Komentarze

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Przejdź na stronę główną Głos Szczeciński
Dodaj ogłoszenie