Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Jarmark Jakubowy przyciąga tłumy. Dziś koncert Turnau i inne atrakcje [zdjęcia]

Redakcja
Wędliny i mięsa wyrabiane tradycyjnymi metodami cieszą się ogromnym zainteresowaniem. Nikt nie potrafi przejść obojętnie obok kuszących zapachów. Wybór jest ogromny, ale warto się skusić
Wędliny i mięsa wyrabiane tradycyjnymi metodami cieszą się ogromnym zainteresowaniem. Nikt nie potrafi przejść obojętnie obok kuszących zapachów. Wybór jest ogromny, ale warto się skusić
Do niedzieli będzie można zwiedzać ponad 200 stoisk z wyrobami z całego kraju i zagranicy oraz oglądać występy na pl. Orła Białego
Jarmark Jakubowy w Szczecinie rozpoczety

Jarmark Jakubowy w Szczecinie rozpoczety

Już w czwartek z rana na placu przed katedrą można było spotkać mnóstwo osób, które przyszły na VII Jarmark Jakubowy. Przyciągnęły ich tutaj przede wszystkim fantastyczne widoki i zapachy, bo w tym roku na Jarmarku jest ponad 200 wystawców, którzy przyjechali z różnych regionów Polski i z zagranicy.

- W tym roku mamy rekordową ilość wystawców - mówi Bożena Kordykiewicz, organizator Jarmarku Jakubowego. - Na pewno jest co oglądać i przede wszystkim co zjeść. Zapraszamy też na koncerty, które odbywają się na scenie. Przez cały dzień zespoły regionalne, a wieczorem gwiazdy.

Na Jarmarku można kupić przepyszne produkty regionalne. Są tutaj miody prosto z pasieki, nalewki, sery, ciasta, pieczywo, wędliny i różnego rodzaju mięsa przygotowywane na różne sposoby.

- Kupiłem pyszne wędliny przywiezione gdzieś spod Białegostoku, którymi zajadała się cała rodzina - mówi pan Jarosław, mieszkaniec Szczecina. - Jest tu tyle fantastycznych rzeczy, że to na pewno nie jest moja ostatnia wizyta w ten weekend na Jarmarku.

Oczywiście wszystkich produktów można skosztować na miejscu. Wystawcy na życzenie swoje wyroby podgrzewają i pakują w specjalne pojemniki. Na każdym kroku można spotkać zwolenników grillowanego mięsa czy serów.

- Tegoroczny Jarmark bardzo pozytywnie mnie zaskoczył - mówi pani Alicja. - Przyznam się, że do tej pory tylko przechodziłam obok. W tym roku przyszłam i jestem zachwycona. Pyszne jedzenie. Pierwszy raz miałam okazję spróbować burki, czyli tureckiego przysmaku z baraniną. Pycha! Do tego piękne rękodzieło!

Gwiazdą muzyczną dziś o godz. 20 będzie Grzegorz Turnau.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gs24.pl Głos Szczeciński