Przepis na uszka do barszczu. Idealny na wigilię
Uszka z farszem z kapusty kiszonej i suszonych grzybów leśnych to dla wielu ulubiony przysmak na wigilię, podawany zwykle do barszczu z czerwonych buraków. Ich przygotowanie wymaga czasu, jednak domowe pierożki smakują najlepiej. Dodatkowo do lepienia uszek warto zaangażować bliskich.
Jeśli nie lubisz grzybów leśnych lub chcesz dać uszka małym dzieciom, możesz zrobić farsz z kapusty z dodatkiem pieczarek lub wypełnić uszka farszem z ugotowanych jajek, doprawionych do smaku.
Uszka wigilijne możesz zrobić wcześniej
Uszka możesz przygotować kilka dni lub nawet kilka tygodni przed wigilią. Wystarczy je po ugotowaniu osuszyć i zamrozić. Najlepiej ułożyć je na tacce lub płasko w woreczku na mrożonki. W święta Bożego Narodzenia wystarczy wyjąć je na godzinę przed, a tuż przed podaniem podgrzać na parze wodnej tzn. włożyć je do durszlaku i ustawić nad garnkiem z delikatnie gotującą się wodą.
Prosty przepis na uszka z kapustą i grzybami
(porcja ok. 140 uszek, czas przygotowania: ok. 3 godziny)

Składniki:
Farsz:
- 800 g kapusty kiszonej
- 50 g grzybów suszonych leśnych moczonych kilka godzin w wodzie
- 1 cebula
- sól i pieprz do smaku
ciasto:
- 600 g mąki pszennej
- ok 250 ml ciepłej wody
- opcjonalnie 1 jajko
- 2 łyżki oleju roślinnego
Jak zrobić uszka z kapustą i grzybami do wigilijnego barszczu?
Przygotowanie:
Zacznij od przygotowania grzybów. Odcedź je z wody, w której moczyły się przez kilka godzin lub całą noc i wypłucz. Ponownie zalej świeżą wodą i gotuj ok. 40 min.
Ugotowane grzyby odcedź, zachowując wodę z ich gotowania.
Kapustę odciśnij i jeśli jest bardzo kwaśna to ją wypłucz. Zalej kapustę wodą z grzybów i gotuj do miękkości ok. 45 min. Odcedź.
Nasza rada: możesz wzbogacić smak kapusty dodając do jej gotowania listek laurowy i 3 ziela angielskie
Kapustę i grzyby drobno posiekaj lub przepuść przez maszynkę do mięsa na średnich oczkach.
Posiekaj i podsmaż cebulę, dodaj kapustę i grzyby i chwilę podsmaż. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Przygotuj ciasto na pierogi. Zacznij od przesiania mąki na stolnice.
Dodaj 2 łyżki oleju i jedno jajko.
Następnie wlewaj stopniowo wodę, mieszając ją z mąką za pomocą noża.
Nasza rada: ciasto na uszka musi być luźne, warto dodać nawet więcej wody i w razie problemów z zagnieceniem dosypywać mąkę
Zagnieć ciasto i odstaw na ok 15 min. Zagotuj wodę w dużym garnku, możesz dodać odrobinę oleju.
Rozwałkuj cienko porcję ciasta i za pomocą foremki, małej szklanki lub kieliszka wykrawaj niewielkie kółka.
Na każde kółko nałóż ok. 1 łyżeczkę farszu i zlep najpierw na pół, a następnie połącz dwa końce (patrz zdjęcie w galerii).
Wrzuć porcję uszek do gotującej się wody.
Gdy pierożki wypłyną, gotuj na małym ogniu przez ok trzy minuty. Wyjmij uszka za pomocą cedzakowej łyżki. Gotowe.
Gotowe i wystudzone uszka możesz posmarować odrobiną oleju, wtedy nie będą się do siebie przyklejać. Przed podaniem możesz je przelać ciepłą wodą, podgrzać na parze lub po prostu zalać ciepłym barszczem wigilijnym. Smacznego!
Zobacz w galerii, jak przygotować uszka wigilijne krok po kroku
Jak zrobić uszka do wigilijnego barszczu? Prosty przepis na ...
Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:
- Sernik bez sera. To ciasto cię zaskoczy. Sprawdź nasz przepis
- Prosty przepis na bezglutenowe placki kukurydziane. Pomysł na pyszne śniadanie
- Zdrowa zupa krem z pieczonych buraków. Jest pyszna i pożywna. Zobacz przepis
- To pyszne ciasto przygotujesz w 10 minut! Sprawdź nasz przepis
- Przepis na najlepszy piernik na święta. Możesz zrobić go na ostatnią chwilę
- Prosty przepis na mikołajkowe muffinki. Zobacz, jak je zrobić krok po kroku
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Sytuacja cenowa w branży mięsnej w Polsce