Tego dowiesz się z artykułu
Jak upiec chleb z foremki na drożdżach?
Najprostszy przepis na chleb uwzględnia tylko 5 podstawowych składników. Wypiek najlepiej przygotować w podłużnej prostokątnej foremce.
Szybki chleb na drożdżach
Składniki:
- 1 kg dowolnej mąki pszennej, żytniej lub ich mieszanki,
- 40 g świeżych drożdży,
- 1 łyżeczka cukru,
- 1/2 l ciepłej wody lub mleka,
- sól do smaku,
- olej do posmarowania foremki.
Przygotowanie:
- Przesiej mąkę do miski, zrób w niej zagłębienie i wlej w nie mieszankę drożdży z cukrem i 1/2 szkl. ciepłej wody lub mleka, po czym połącz składniki. Rozczyn powinien mieć konsystencję śmietany.
- Gdy mieszanka podwoi swoją objętość, dodaj resztę wody lub mleka oraz sól do smaku (ok. 1/2 łyżki), po czym niezbyt starannie wyrób ciasto, aż zacznie odklejać się od dłoni i ścianek miski.
- Posmaruj cienko olejem wnętrza 2 podłużnych, prostokątnych foremek do pieczenia (albo wyłóż je pergaminem) i wlej ciasto, napełniając je do połowy ich wysokości.
- Zwilżoną dłonią wygładź powierzchnię ciasta, przykryj foremki czystą kuchenną ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do czasu wyrośnięcia ciasta.
- Wstaw formy do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni Celsjusza i piecz, aż ciasto odklei się od brzegów formy i przyrumieni na wierzchu. Jeżeli górna część chleba ma być chrupiąca, w trakcie pieczenia kilkukrotnie posmaruj ją gorącą wodą.
Przepis pochodzi z książki Barbary Jakimowicz-Klein „Upiecz swój chleb” (Weltbild), według której można przygotować w domu ponad 175 rodzajów pieczywa.
ZOBACZ: Jak upiec chleb na zakwasie, chleb bez mąki z ziaren, żytni i inne.
Domowy chleb – jak upiec smaczny bochenek? Jak przygotować z...
Przepis na chleb bez drożdży, czyli irlandzki chlebek z maślanką
Drożdże to podstawowy składnik pieczywa, wykorzystywany jest również w większości chlebów na zakwasie. Z przyczyn zdrowotnych niektóre osoby muszą jednak z nich zrezygnować. A ponieważ przygotowanie chleba wyłącznie na zakwasie jest procesem długotrwałym i pracochłonnym, rozwiązaniem w takiej sytuacji może być przygotowanie bochenka chleba na proszku do pieczenia.
Irlandzki chlebek z maślanką
Składniki:
- 450 g mąki samorosnącej (czyli 435 g mąki pszennej z dodatkiem 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia i 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej),
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 300 ml maślanki lub 285 ml mleka ubitego z łyżką soku z cytryny.
Przygotowanie:
- Do przesianej mąki samorosnącej z dodatkiem 2 łyżeczek sody dodaj maślankę i delikatnie wymieszaj, by nie tracić powstających w cieście pęcherzyków powietrza.
- Wyłóż ciasto na blat oprószony mąką i delikatnie uformuj bochenek o wysokości ok. 5 cm.
- Przełóż ciasto na blachę wyłożoną pergaminem do pieczenia, zrób na wierzchu duże nacięcie w kształcie krzyża na głębokość ok. 0,5 cm i wstaw na 10 min do piekarnika rozgrzanego do temp. 240 stopni Celsjusza lub 220 stopni z termoobiegiem.
- Zmniejsz temperaturę piekarnika do 190 stopni Celsjusza (lub 170 stopni z termoobiegiem) i piecz jeszcze 20 minut, aż drewniany patyczek wbity w środek chleba będzie suchy.