Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Jak usmażyć kanię? Zobacz przepis na kotlety z kani jak schabowe

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Przed usmażeniem warto namoczyć kanie w wodzie, aby otworzyły się ich kapelusze.
Przed usmażeniem warto namoczyć kanie w wodzie, aby otworzyły się ich kapelusze. Anna Daniluk
Po powrocie z grzybobrania można zastanawiać się, co zrobić z kani. Tradycyjnie smaży się kotlety z kani, które wyglądem przypominają schabowe. Jednak ich smak zadowoli nie tylko wegetarian. Podpowiadamy, jak zrobić smaczny kotlet z kani.

W skrócie

Pełna nazwa charakterystycznie wyglądającego grzyba to czubajka kania. Potocznie nazywana jest sową, gdyż jej kapelusz widziany z góry przypomina głowę z okiem nocnego ptaka. Nasze mamy i babcie przygotowywały z kani panierowane kotlety, które smakiem i konsystencją przypominały wieprzowinę. Podpowiadamy, jak smażyć kanię na obiad.

Kotlety z kani – przepis na tradycyjny posiłek

Liczba porcji: dla 2 osób,
Czas przygotowania: 10 minut (+ 1 godzina na otworzenie kapeluszy kani).

Składniki:

  • 2 kapelusze kani,
  • 1 duże jajko,
  • 70 g bułki tartej,
  • 3 g soli,
  • 3 g świeżo mielonego czarnego pieprzu,
  • 3 łyżki oleju do smażenia.

Zobacz także: Wysyp kani trwa! Jak zbierać te grzyby? Kania a muchomor i inne niebezpieczne gatunki

Jak zrobić kanie?

Przygotowanie:

  1. Kanie pochodzące bezpośrednio z lasu należy oczyścić z ziemi, liści i mchu.
  2. Jeśli kapelusze kani nie są otwarte, to należy wstawić je do słoika z wodą, aby otworzyły się jak parasol. Potrwa to około godziny.
  3. Do talerza należy wbić jajko i rozkłócić je widelce.
  4. Następnie w drugiej misce należy wsypać bułkę tartą i wymieszać z solą i pieprzem.
  5. Patelnię należy rozgrzać z olejem do smażenia. Kapelusze kani należy umieścić w płynnym jajku, a następnie panierować w bułce tartej.
  6. Kotlety z kani trzeba smażyć z obu stron do momentu uzyskania złotobrązowej barwy.
  7. Tak usmażone kotlety z kani są gotowe do podania.

Warto wiedzieć, że kotlety z kani będą delikatniejsze w smaku, jeśli przed panierowaniem namoczy się je w mleku. Dobrym połączeniem będzie wymieszanie jajka z mlekiem, aby nadać kotletom wyrazistości.

Jak smażyć kanię?

Kania jest grzybem, który wchłania duże ilości tłuszczu. Trzeba o tym pamiętać w trakcie smażenia. W tym celu należy wybierać oleje, które dobrze znoszą wysokie temperatury dymienia. Zachęcamy do smażenia na oleju rzepakowym lub słonecznikowym.

Z czym podawać smażoną kanię?

Do domowych kotletów z kani świetnie sprawdzają się surówki, np.: z kiszonej kapusty, kapusty pekińskiej albo czerwonej kapusty. Można też podawać je jak kotlety schabowe z pieczonymi ziemniakami, kluskami śląskimi lub frytkami. Kotlety z kani to także okazja do użycia sosu czosnkowego lub domowego ketchupu.

Patelnie w najlepszych cenach

Materiały promocyjne partnera

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Pasztet z białej fasoli

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Jak usmażyć kanię? Zobacz przepis na kotlety z kani jak schabowe - Strona Kuchni

Wróć na gs24.pl Głos Szczeciński