Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
2 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Tłuste ryby morskie to źródło najbardziej wartościowych form...
fot. bondd/123RF

Jak przygotować zdrowe jedzenie? 10 kuchennych błędów i sposoby, by ich unikać

Smażenie tłustych ryb morskich

Tłuste ryby morskie to źródło najbardziej wartościowych form niezbędnych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Z tego powodu zaleca się, by po łososia, makrelę, dorsza, pstrąga tęczowego czy śledzie sięgać 1-2 razy w tygodniu. Nie należy jednak smażyć ich w zwyczajowy sposób na patelni, bo wysoka temperatura powoduje rozkład cennych związków. Lepszym rozwiązaniem jest ich wstępne podsmażenie – następnie można dusić je w sosie (własnym lub dodanym) albo dopiekać. Używanie piekarnika może również całkiem zastąpić obróbkę termiczną na patelni. Dania z tłustych ryb dobrze jest też przyrządzać na parze.

Zobacz również

Noc Muzeów 2024 w Szubinie. Pokazali muzyczny obraz miasta - zdjęcia i wideo

Noc Muzeów 2024 w Szubinie. Pokazali muzyczny obraz miasta - zdjęcia i wideo

Wiedzie sielskie życie! Zobaczcie, jak na wsi relaksuje się gwiazda „M jak miłość”!

HIT DNIA
Wiedzie sielskie życie! Zobaczcie, jak na wsi relaksuje się gwiazda „M jak miłość”!

Polecamy

Wielki faworyt wyścigu, Tadej Pogacar, wygrał siódmy etap Giro d'Italia

Wielki faworyt wyścigu, Tadej Pogacar, wygrał siódmy etap Giro d'Italia

Kłopoty zdrowotne Magdy Linette. Polka pożegnała się z tenisowym turniejem w Rzymie

Kłopoty zdrowotne Magdy Linette. Polka pożegnała się z tenisowym turniejem w Rzymie

Dziś ruszyły MŚ w hokeju. Polacy wracają po 22 latach, Czerkawski zabrał głos

ROZMOWA
Dziś ruszyły MŚ w hokeju. Polacy wracają po 22 latach, Czerkawski zabrał głos