Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
5 z 7
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Rosół polski...

Jak jadano w XVII wieku w Polsce? Mamy dawne receptury! [PRZEPISY]

Rosół polski

Historyczna receptura wg. interpretacji Macieja Nowickiego, szefa kuchni Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie. Źródło oryginalnej receptury: Stanisław Czerniecki, Compendium Ferculorum, 1682 r.

Składniki
1 ogon wołowy
1 kg kości cielęcych
1 perliczka
1 gołąb
1 kg pasternaku
3 cebule
5 wędzonych śliwek
2 cytryny
Parę gałązek rozmarynu
Sól/pieprz


Wykonanie
Ogony nacinamy nożem do kości w odstępach około 2 cm. Drób rozbieramy na części kulinarne po czym razem z kośćmi cielęcymi pieczemy w piekarniku około 1 godziny w temperaturze 180 stopni. Podobnie warzywa, które pieczemy całe w tej samej temperaturze około 30 minut. Następnie całość produktów razem ze śliwkami przekładamy do garnka, zalewamy wodą, tak aby przykryć składniki i gotujemy na bardzo wolnym ogniu około 5-6 godzin pamiętając o dodaniu soli i pieprzu. Następnie przelewamy przez sito, dodajemy rozmaryn i sok z cytryn. Podajemy z natką pietruszki lub posiekaną bazylią.

Zobacz również

Osuwisko na cmentarzu pod Krakowem. Problem się nasilił, radni piszą do kurii

Osuwisko na cmentarzu pod Krakowem. Problem się nasilił, radni piszą do kurii

Osuwisko na cmentarzu pod Krakowem. Problem się nasilił, radni piszą do kurii

Osuwisko na cmentarzu pod Krakowem. Problem się nasilił, radni piszą do kurii

Polecamy

Co zrobić, żeby białe trampki wyglądały jak nowe. Pozbądź się żółtych zacieków!

Co zrobić, żeby białe trampki wyglądały jak nowe. Pozbądź się żółtych zacieków!

Minister edukacji o pracach domowych: Dzieci mają prawo do czasu wolnego

Minister edukacji o pracach domowych: Dzieci mają prawo do czasu wolnego

Macron zezwolił na przeniesienie ceremonii otwarcia igrzysk z powodu bezpieczeństwa

Macron zezwolił na przeniesienie ceremonii otwarcia igrzysk z powodu bezpieczeństwa