Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Jak grillują VIP-y

maf, 21 lipca 2004 r.
- Zanurzenie mięsa w maggi to dobry sposób, jesli zapomni się odpowiednio wcześniej je namoczyć w przyprawach - wyjaśnił Paweł Sujka. - Dzięki maggi uzyskuje się taki sam efekt.
- Zanurzenie mięsa w maggi to dobry sposób, jesli zapomni się odpowiednio wcześniej je namoczyć w przyprawach - wyjaśnił Paweł Sujka. - Dzięki maggi uzyskuje się taki sam efekt. Sławek Ryfczyński
Wiceprezydentowi Kowalskiemu telewizja trochę popsuła szyki, bo dostał obrane już ziemniaki, a miały być w mundurkach. Radny Sujka był bardziej przewidujący - "pyrki" przyniósł z domu.

Tak wyglądały pierwsze minuty na planie zdjęciowym TV Świnoujście wczoraj w muszli koncerowej. To pierwszy program kulinarny z udziałem znanych w mieście osób nakręcony w plenerze.

- W ubiegłym roku robiliśmy sałatki w studio. Teraz postanowiliśmy ruszyć w plener. A dlaczego grillowanie? Bo jest modne - powiedział Leszek Wątkowski, redaktor naczelny Telewizji Świnoujście.

Sekretarz się opierał

Przyznaje, że najtrudniej było namówić sekretarza miasta Roberta Gawrońskiego. Teraz stał z boku i czytał przygotowane wcześniej przepisy.

Robert Gawroński grillował filety z kurczaka. Zrobił nawet dwie wersje - dla dzieci i dorosłych. W obu filety pokrojone były na niewielkie kawałki i ponadziewane na patyk tak, jak szaszłyk. Wszystko przełożone kawałkami jabłka i cebuli, przyprawione pieprzem i solą. W trakcie pieczenia jedną z porcji polewał oliwą z oliwek.

- To wersja dla dzieci i młodzieży - wytłumaczył. - Dla dorosłych polewa się białym wytrawnym winem.

Karkówka z maggi

W tym samym czasie Paweł Sujka przyrządził karkówkę, którą wcześniej moczył w sosie z oliwy z oliwek, czosnku, pieprzu i kubańskiego cukru. Na koniec dodatkowo zanurzył też w magii.
Do żaru wrzucił też owinięte w folię ziemniaki w mundurkach. Przyznał, że aby było szybciej, wcześniej w domu je ugotował.

Kowalski wybrnął

Potem przy grillu stanął wiceprezydent. Wypatroszonego (ale z głową) pstrąga obtoczył w maśle z prowansalskimi ziołami. Do środka włożył natkę pietruszki, a całą rybę otoczył dwoma plastrami wędzonego boczku. Potem położył na grilla.

Zamierzał też upiec ziemniaki w mundurkach. Ale dziennikarze telewizji zdążyli je obrać przed jego przyjściem.

- No trudno - śmiał się Ryszard Kowalski. - Trzeba będzie wymyślić coś innego. Pokroimy je i zawiniemy w folię. Też będą dobre.
Po 15 minutach ryba była gotowa.

***

Pierwszy program o grillowaniu VIP-ów już dziś o godzinie 17.20 w TVŚ. Wystąpi radny Paweł Sujka.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gs24.pl Głos Szczeciński