3 z 6
Poprzednie
Następne
Jak gotuje się jajka? Wielkanoc 2022. Ile czasu potrzebuje jajko na twardo? A na miękko? Możesz robić to źle
Jak długo gotować jajka?
Czas gotowania zależy od wielkości jajka.
Jeśli mamy jajka w rozmiarze M, to możemy przyjąć, że:
- jajko na miękko, czyli takie ze stwardniałym białkiem, ale płynnym żółtkiem potrzebuje czterech minut,
- z kolei stwardniałe białko, ale wciąż jeszcze miękkie, chociaż już niepłynne żółtko to siedem minut gotowania.
Jeśli zdecydujesz się na 11 minut, to jajko ugotowane będzie na twardo i spokojnie będziesz się mógł nim podzielić podczas wielkanocnego śniadania, a wcześniej włożyć do koszyka ze święconką. I teraz prawda czasu, prawda ekranu…
Czas gotowania jajek o rozmiarze S czyli małych, skracamy o pół minuty od wartości jajek M. Z kolei jajka L czyli duże gotujemy pół minuty dłużej. Informacje o rozmiarze znajdziesz oczywiście na opakowaniu.