Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Jak gotować bób? Wrzucić do piekarnika, mikrofali czy wody? Sprawdź, jak najlepiej przyrządzić to smakowite i zdrowe warzywo

Małgorzata Czuba-Skarzyńska
Małgorzata Czuba-Skarzyńska
Zobacz, jak powinno się przygotować bób do jedzenia, żeby nie stracił cennych właściwości odżywczych.
Zobacz, jak powinno się przygotować bób do jedzenia, żeby nie stracił cennych właściwości odżywczych. Pixabay.com
Ja ugotować bób, żeby był aromatyczny, smaczny, chrupiący lub miękki? Jak go nie rozgotować, żeby stanowił pyszną przekąską lub dodatek do sałatki i zachował swoje walory odżywcze? Podsuwamy kilka sprawdzonych trików. Sprawdź niezawodne sposoby na ugotowanie wyśmienitego bobu zaledwie w kilka chwil.

Spis treści

Jak gotować bób? Poznaj najlepszy babciny przepis!

W naszym przepisie gotujemy ok. 1 kg tego warzywa.

Gotowanie bobu krok po kroku:

  1. Najpierw dokładnie myjemy bób pod bieżącą wodą.
  2. W średniej wielkości garnku zagotowujemy ok. 2-2,5 litra wody i dodajemy ok. 1 łyżki soli oraz ok. 0,5-1 łyżeczkę cukru.
  3. Gdy woda zacznie wrzeć, ostrożnie wrzucamy do garnka umyty bób.
  4. Bób jest idealny do spożycia w momencie, gdy skórka warzywa się pomarszczy, a ziarna zmiękną.
  5. Po ok. 10–20 minutach gotowania bób powinien być gotowy.

Czas gotowania bobu jest uzależniony od indywidualnych preferencji. Część osób zdecydowanie preferuje warzywo w wersji al dente, czyli naturalnie zielone, jędrne i mocno chrupiące. Natomiast spora rzesza woli miękki bób, który osiąga konsystencję pasty.

Szybki przepis na pyszny bób. Jak ugotować bób w mikrofali? Smakowita warzywna przekąska z kuchenki mikrofalowej

Bób to warzywo, które możemy przygotować do jedzenia również w mikrofalówce. Wystarczy zagotować wodę, dodać sól i cukier do smaku, a następnie przelać ją do pojemnika z umytym bobem. Przykryte naczynie umieszczamy w kuchence mikrofalowej i podgrzewamy ok. 10-12 minut na mocy 800 W. Po tym czasie warto sprawdzić, czy bób zrobił się już miękki. Jeśli jest dobry, to warto go jeszcze na kilka minut zostawić pod przykryciem. Warzywo wyśmienicie smakuje z dodatkiem masła czosnkowego, ziołowego lub ulubionych przypraw. Smacznego!

W kuchence mikrofalowej powinniśmy używać naczyń, które są do tego przeznaczone. Pojemniki do podgrzewania w mikrofalówce muszą mieć pokrywkę z dziurkami.

Jak przyrządzić bób z piekarnika? Poznaj niezawodny przepis na pieczony bób

Pieczony bób to proste i smaczne letnie danie, którego nie powinno zabraknąć w menu miłośników warzywnych przekąsek.

Sprawdź najlepszy przepis na bób z piekarnika:

  • nagrzewamy piekarni w trybie góra-dół do temperatury 200°C;
  • bób dokładnie myjemy po bieżącą wodą, a następnie odsączamy na durszlaku;
  • umyte warzywo przekładamy do dużej miski, mieszamy z dwoma łyżkami oleju lub oliwy oraz dwoma rozgniecionymi ząbkami czosnku;
  • tak doprawiony bób przekładamy do naczynia żaroodpornego z pokrywą;
    warzywo umieszczamy w piekarniku i pieczemy przez ok. 40-45 minut;
  • następnie zdejmujemy pokrywę i pieczemy jeszcze przez kilka minut;
  • pieczony bób gotowy!

Sprawdź, jakie przyprawy pasują do bobu

Bób najlepiej smakuje w towarzystwie masła czosnkowego, ziołowego i oliwy z oliwek. Jeśli do warzywa dodamy drobno posiekany koperek lub pietruszkę, to zniwelujemy jego intensywny aromat.

Z bobem dobrze komponuje się wiele przypraw, m.in.:

  • rozmaryn,
  • chili,
  • czerwona papryka,
  • świeżo mielony pieprz,
  • curry.

Czytaj także: Biblijny chleb Ezechiela to najzdrowsze pieczywo świata. Masz cukrzycę lub się odchudzasz? Koniecznie sięgnij po chleb esseński

Kupuj artykuły do sprzątania taniej

Materiały promocyjne partnera
Polecjaka Google News - RegioDom
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Krokusy w Tatrach. W tym roku bardzo szybko

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Jak gotować bób? Wrzucić do piekarnika, mikrofali czy wody? Sprawdź, jak najlepiej przyrządzić to smakowite i zdrowe warzywo - RegioDom.pl

Wróć na gs24.pl Głos Szczeciński