Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Jajka faszerowane PRZEPIS Zobacz najlepsze przepisy na jajka faszerowane pieczarkami, łososiem i tuńczykiem. Idealna propozycja na Wielkanoc

mj
Jajka faszerowane PRZEPIS Zobacz najlepsze przepisy na jajka faszerowane pieczarkami, łososiem i tuńczykiem. Idealna propozycja na Wielkanoc
Jajka faszerowane PRZEPIS Zobacz najlepsze przepisy na jajka faszerowane pieczarkami, łososiem i tuńczykiem. Idealna propozycja na Wielkanoc 123rf/zdj. ilustracyjne
Jajka faszerowane - przepis idealny na Wielkanoc. Zobaczcie najlepsze przepisy na tradycyjne jajka faszerowane pieczarkami, a także nowoczesne propozycje, takie jak jajka faszerowane łososiem, tuńczykiem lub też jajka faszerowane awokado.

Jajka faszerowane - przepis

Przepisów na jajka faszerowane jest mnóstwo. To jedno z najpopularniejszych dań, które często gości na wielkanocnych stołach Polaków. Danie to jest bardzo proste do wykonania - poradzi sobie z nim nawet początkujący kucharz. Przy okazji zbliżających się świąt przypominamy więc najlepsze przepisy na jajka faszerowane.

Poniżej znajdziecie sprawdzone przepisy na jajka faszerowane pieczarkami, łososiem czy tuńczykiem, a także na jajka faszerowane z szynką lub awokado.

Jajka faszerowane pieczarkami

Jajka faszerowane z pieczarkami to jeden z najpopularniejszych wielkanocnych przepisów. Prosty do wykonania, smaczny, a przy odrobinie kreatywności w dekorowaniu może być również bardzo efektowny. Jak przygotować jajka faszerowane pieczarkami? Przepis i listę składników podajemy poniżej.

Do przygotowania jajek faszerowanych pieczarkami będziesz potrzebować:

  • Jajka
  • Pieczarki
  • Masło
  • Majonez
  • Pieprz i sól
  • Szczypiorek (do dekoracji)
Sobotni wjazd Hetmana Wielkiego Koronnego z wojskami sandomierskimi obserwowało wielu turystów i mieszkańców Sandomierza. Zobacz zdjęcia z tego wydarzenia i sobotnich spacerów po sandomierskim Rynku>>>

Widzowie podczas inscenizacji wjazdu Hetmana Wielkiego Koron...

Jajka ugotuj na twardo, obierz, przekrój na pół i ostrożnie wyjmij żółtka. Następnie obierz pieczarki i pokrój je w drobną kostkę. Na patelni rozpuść masło, wrzuć pieczarki i podsmaż je aż nabiorą ciemnego koloru. Kiedy ostygną, połącz je z żółtkami, dodaj majonez i dokładnie wymieszaj. Dopraw odrobiną soli i pieprzu, a następnie przygotowanym farszem napełnij połówki jajek. Faszerowane jajka możesz dodatkowo udekorować majonezem i posypać posiekanym szczypiorkiem.

Jajka faszerowane łososiem

Jajka faszerowane łososiem to bardziej wyszukany przepis, dla tych, którym znudziły się tradycyjne przepisy i wolą sięgnąć po nowoczesne rozwiązania. Jajka faszerowane łososiem to danie, którym możesz zaskoczyć swoich gości.

Składniki:

  • Jajka
  • Łosoś wędzony
  • Majonez
  • Sok z cytryny
  • Pieprz i sól
  • Koperek

Jajka ugotuj na twardo, a kiedy wystygną, obierz, przekrój na pół i wyjmij żółtka. W misce dokładnie wymieszaj żółtka z pokrojonym drobno łososiem (kilka plasterków zostaw do dekoracji) tak, aby powstała jednolita masa. Dodaj majonez, kilka kropli soku z cytryny, pieprz i sól. Powstałą masą wypełnij połówki jajek, a następnie udekoruj plastrami łososia i posiekanym koperkiem.

Jajka faszerowane tuńczykiem

Jajka i tuńczyk to znane i lubiane połączenie smaków. Niewątpliwie będą więc świetnie smakować w formie jajek faszerowanych. Przepis na jajka faszerowane z tuńczykiem jest bardzo prosty, a przyrządzenie tego dania nie zajmie Wam dłużej niż 30 minut.

Kotlety jajeczne na soczewicy, jajka faszerowane różnymi nadzieniami, sałatkę z łososiem i jajkiem, świąteczny barszczyk, lody na bezach? Prezentuejmy 77 przepisów na jajka wielkanocne, które na pewno wzbogacą menu na świątecznym stole. Jajka są jednym z podstawowych składników w kuchni, na bazie których możemy przygotować mnóstwo ciekawych potraw. Jajka mogą stanowić naczelny element dania głównego bądź być najważniejszym dodatkiem, jak w przypadku barszczu białego, bez którego nie mogą obyć się żadnej święta Wielkiej Nocy. Przejdź do następnych slajdów, by zobaczyć przepisy.

Jajka na Wielkanoc - 77 przepisów. Sprawdź najciekawsze prze...

Składniki:

  • Jajka
  • Tuńczyk w sosie własnym
  • Majonez
  • Pieprz i sól
  • Szczypiorek lub natka pietruszki

Jajka ugotuj na twardo, a następnie obierz, przekrój na pół i wyjmij żółtka. Tuńczyka wymieszaj dokładnie z żółtkami i majonezem. Dodaj pieprz i odrobinę soli do smaku. Przygotowaną masą wypełnij połówki jajek i udekoruj posiekaną natką pietruszki lub szczypiorkiem.

Jajka faszerowane awokado

Jajka faszerowane awokado to zdrowe, pyszne i oryginalne danie. Tym prostym przepisem na pewno zachwycisz wszystkich gości! Jak przygotować jajka faszerowane awokado? Listę składników i przepis znajdziecie poniżej.

Składniki:

  • Jajka
  • Awokado
  • Majonez
  • Pieprz sól
  • Rzeżucha lub inne kiełki

Ugotuj jajka na twardo, a gdy wystygną, obierz je i przekrój na pół. Wyjmij żółtka i przełóż do oddzielnej miski. Do żółtek dodaj pokrojone drobno awokado i rozgnieć na jednolitą masę. Dodaj odrobinę majonezu oraz pieprz i sól do smaku. Gotową masą napełnij jajka i udekoruj kiełkami.

Jajka faszerowane z szynką

Jajka faszerowane z szynką do kolejna smaczna i prosta w przygotowaniu propozycja na wielkanocny stół. Do przygotowania tego dania będziecie potrzebować następujących składników:

  • Jajka
  • Szynka
  • Majonez
  • Musztarda
  • Pieprz i sól
  • Szczypiorek
Te wszystkie dania przygotowały opolskie gospodynie lub blogerki kulinarne. Specjalnie dla czytelników nto podzieliły się swoimi przepisami!

Przepisy na potrawy wielkanocne. Babka wielkanocna, pasztet,...

Jajka ugotuj na twardo, a następnie obierz i przekrój na pół. Ostrożnie wyjmij żółtka i przełóż je do oddzielnej miski, a następnie wymieszaj z pokrojoną w kosteczkę szynką, majonezem i musztardą. Dopraw do smaku odrobiną soli i pieprzu, a potem powstałą masą wypełnij połówki jajek. Przed podaniem udekoruj szczypiorkiem.

Jajka faszerowane w skorupkach

Jajka faszerowane w skorupkach to smaczny, ale nieco trudniejszy, a na pewno bardziej czasochłonny przepis. Warto jednak poświecić temu daniu trochę czasu, bo bez wątpienia zrobi duże wrażenie na gościach.

Składniki:

  • Jajka
  • Pieczarki
  • Masło
  • Majonez
  • Pieprz i sól
  • Bułka tarta
  • Koperek
  • Szczypiorek

Jajka ugotuj na twardo i zostaw do ostygnięcia. Następnie jajka w skorupkach zdecydowanym ruchem przekrój na pół. Ostrożnie wyjmij połówki jajek (żółtka razem z białkiem) ze skorupki, przełóż do oddzielnej miski i rozgnieć dokładnie widelcem. Pieczarki obierz, pokrój drobno i podsmaż na maśle. Kiedy wystygną, przełóż je do miski z jajkami, dołóż majonez, posiekany koperek i dopraw do smaku pieprzem i solą. Masą wypełnij skorupki jajek, a następnie posyp bułką tartą i podsmaż na patelni. Ostrożnie zdejmij jajka z patelni i przełóż na talerz. Udekoruj posiekanym szczypiorkiem.

Przepis na jajka faszerowane

Powyżej przedstawiliśmy kilka najpopularniejszych przepisów na jajka faszerowane. Jednak jeśli żaden z nich nie przypadł wam do gustu, możecie stworzyć własny przepis na jajka faszerowane z ulubionymi składnikami. Do przygotowania tego dania można wykorzystać wiele różnych składników, tak aby np. zrobić jajka faszerowane fit. Jajka faszerowane można również zapiekać czy podsmażyć. W tym, jak podacie jajka faszerowane, ogranicza was tylko wyobraźnia. Smacznego!

JAJKA FASZEROWANE

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wideo

Materiał oryginalny: Jajka faszerowane PRZEPIS Zobacz najlepsze przepisy na jajka faszerowane pieczarkami, łososiem i tuńczykiem. Idealna propozycja na Wielkanoc - Portal i.pl

Wróć na gs24.pl Głos Szczeciński