Okazuje się, że krążąca niegdyś opinia na temat szkodliwości ziemniaków w diecie jest tylko mitem. Ziemniaki nie tylko mają mnóstwo wartości odżywczych, ale w połączeniu z chudym mięsem i warzywami mogą tworzyć pyszny, pełnowartościowy i dietetyczny posiłek.
Spis treści
WARTOŚCI ODŻYWCZE ZIEMNIAKÓW
Wartości odżywcze ziemniaków są wciąż niedoceniane. To błąd, ponieważ zawierają mnóstwo witamin i składników odżywczych. W ziemniakach znajdziemy między innymi:
- Witaminę C - aby zapewnić sobie dzienne zapotrzebowanie na witaminę C wystarczy zjeść tylko cztery ziemniaki
- Witaminy z grupy B - wpływają korzystnie na układ nerwowy i prawidłowe funkcjonowanie przemian węglowodanowych
- Błonnik - wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego
- Składniki mineralne, takie jak: magnez, fosfor, potas, wapń, żelazo - dzięki tym składnikom obniża się ciśnienie krwi, są one budulcem dla kości i zębów, dbają o zdrową skórę, włosy i paznokcie.
ZOBACZ W GALERII, JAK NAJLEPIEJ PRZYGOTOWYWAĆ ZIEMNIAKI, BY NIE STRACIŁY SWOICH WŁAŚCIWOŚCI
CZY ZIEMNIAKI SĄ DOBRE NA DIECIE
Okazuje się, że wbrew powszechnej opinii ziemniaki mają aż pięć razy mniej kalorii niż kasze i makarony. Wczesne ziemniaki zawierają w 100 gramach tylko 69 kcal, a ziemniaki późne 85 kcal w 100 gramach. Poza niską kalorycznością ziemniaki są też lekkostrawne i łatwo przyswajalne. Zawierają śladowe ilości tłuszczu. Mają też działanie zasadotwórcze, dzięki czemu niwelują kwasotwórcze działanie po zjedzeniu mięsa.
ODMIANY ZIEMNIAKÓW
W Polsce występuje ponad 100 odmian ziemniaków. Ze względu na właściwości kulinarne dzieli się je na cztery podstawowe grupy:
- Typ kulinarny A - sałatkowy. Ziemniaki po ugotowaniu nie rozpadają się i zachowują swój kształt.
- Typ kulinarny B - ogólnoużytkowy. Jest to uniwersalny i najczęściej spotykany typ ziemniaków. Można je piec, smażyć, idealnie nadają się też do puree, ponieważ łatwo zgniatają się pod naciskiem widelca.
- Typ kulinarny C - lekko mączysty. Ziemniaki rozsypują się po ugotowaniu. Miąższ jest lekko suchy. Nadają się na frytki, placki ziemniaczane i puree.
TE OSOBY POWINNY OGRANICZYĆ SPOŻYWANIE ZIEMNIAKÓW
Ze względu na dużą zawartość potasu ziemniaków powinny unikać osoby z niewydolnością nerek. Również osoby cierpiące na reumatyzm powinny ograniczyć spożywanie bulw, ponieważ mogą spowodować sztywność stawów.
Ile można zjeść ziemniaków? Oto skutki jedzenia ziemniaków! ...
Za nami Rzeszowskie Festiwale Fascynacji
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?