Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Ile kosztuje nas w tym roku pączek zrobiony w domu, a ile zapłacimy za pączka z cukierni lub ze sklepu?

Bogna Skarul
Bogna Skarul
Do lubianego tak przez smakoszy święta pączków czyli Tłustego Czwartku dosłownie chwilka więc warto zastanowić się czy w tym roku opłaca się samemu je smażyć czy może kupić w cukierni. Oczywiście wiadomo, że zawsze wygrywają większość rankingów te smażone na domowej patelni, ale co w tym roku się bardziej opłaca?

Wszystkie produkty potrzebne do upieczenia pączków podrożały - tak wynika z badania Koszyka Cenowego dlahandlu.pl. W sumie domowe pączki będą w tym roku o 32 proc. droższe, z czego najmocniej podrożał olej - o 43 proc. z 7,27 zł/l w lutym 2020 do 10,38 zł/l obecnie.

Standardowy przepis na pączki to około 3 szklanki mąki pszennej, 1 szklanka ciepłego mleka, 4 żółtka średnich jajek, około 3 pełne łyżki cukru, 25 g świeżych drożdży lub 7 g drożdży suchych, 1/4 kostki masła, szczypta soli, 2 łyżki spirytusu lub rumu.
Ze względu na fakt, że żadnego z tych produktów nie można kupić na łyżki ani szczypty do obliczeń przyjęliśmy standardowe miary, które występują w Koszyku Cen: 1 kg mąki pszennej, 10 sztuk jajek, 1 l mleka, 1 kg cukru, 1 opakowanie drożdży 50 g, 1 masło - 200 g. Dodatkowo 1 litr oleju do smażenia. Poza tym jak już zabieramy się do smażenia pączków, to przecież nie smażymy jednego, tylko od razu "mały stosik", aby wystarczył dla najbliższych i może dla dalszej rodziny.

Z danych Koszyka wynika, że:

  • cukier podrożał przez rok o ok. 60 groszy na 1 kg,
  • 10 jajek jest droższych o 1,40 zł - w lutym 2021 kosztowały 4,50 zł, obecnie średnio 5,90 zł,
  • mąka jest droższa o niemal 1 zł/kg - podwyżka z 2,08 zł do 3 zł obecnie,
  • masło zdrożało o 1,5 zł na kostce z 4,58 zł rok temu do 6,14 zł obecnie,
  • olej podrożał z 7,27 zł/l w lutym 2021 do 10,38 zł/obecnie,
  • dodatkowo ok. 1,70 zł zapłacimy za drożdże.

Za 7 produktów potrzebnych do usmażenia pączków rok temu płaciliśmy ok. 25 zł. Obecnie taki sam zestaw produktów kosztuje 33 zł. Oznacza to wzrost cen o 32 proc., nawet po uwzględnieniu 5 proc. obniżki wynikającej z redukcji stawki VAT z 5 na 0 proc.

Ile będzie nas kosztował pączek robiony w domu, a ile zapłacimy za paczka z cukierni?

Z jednego kilograma mąki wyjdzie nam od 28 do 35 pączków. Można więc przyjąć, że jeden domowy pączek będzie nas kosztował 1 zł. Za taka cenę nie kupimy pączków w cukierni...

Najtańsze są te masowo produkowane w sklepach sieciowych. Ceny pączków w supermarketach będą wahać się pomiędzy 2,50 zł a 5 zł, w zależności od producenta. Dla przykładu – w zeszłym roku ceny pączków w Biedronce i Lidlu wahały się między 1,99 zł – 2,99 zł.

Jak zapowiadają cukiernicy, w cukierniach prywatnych pączki w tym roku będą droższe ze względu na wyższe ceny produktów, energii, transportu i płac. Szacują, że za jeden pączek trzeba będzie zapłacić od 4,80 zł do nawet 8 zł.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Uwaga na chińskie platformy zakupowe

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gs24.pl Głos Szczeciński