Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

II Festiwal Wina Pomorza Zachodniego przed nami. Będą degustacje (aż 60!) trunków i regionalnych przysmaków

Leszek Wójcik
Leszek Wójcik
Na drugi szczeciński Festiwal Wina Pomorza Zachodniego przychodzimy z własnym kieliszkiem - jeśli ktoś nie ma, będzie mógł kupić na miejscu (z logo Festiwalu) albo wypożyczyć. Przydadzą się. Na dziedzińcu Zamku Książąt Pomorskich swoje wyroby będzie prezentowało dziesięć zachodniopomorskich winnic. Jak się dowiedzieliśmy, do degustacji ma być przygotowanych ponad sześćdziesiąt różnych win!

II Festiwal Wina Pomorza Zachodniego rozpocznie się w piątek (20 maja) i potrwa do niedzieli. Swoje produkty zaprezentuje dziesięciu wystawców. Przy ich stoiskach swoje wyroby zaprezentują także producenci produktów regionalnych: serów, wędlin i ryb.

Na małym dziedzińcu Zamku swoją ofertę gastronomiczną, przygotowaną specjalnie na festiwal, przedstawią:

  • Gruby_Gringo Bar - dania uliczne Meksyku, i trochę Karaibów,
  • Podgrzany talerz - ich neapolitana spędza w piecu tylko minutę, obsługa jest dynamiczna i mają włoskie produkty, co daje nam fast food w jakości premium,
  • Ser Jest Ser - zapraszają do kolorowego świata serów.

- Poza tym odbędą się prelekcje o produkcji win, historii polskiego winiarstwa oraz wykład, z którego uczestnicy dowiedzą się: "Jak zostać sommelierem?" - powiedziała w środę Anna Bańkowska, członkini Zarządu Województwa Zachodniopomorskiego

Jak zapowiedzieli organizatorzy, festiwal nie będzie kolejnym jarmarkiem - ma się różnić od innych organizowanych w sezonie imprez plenerowych. Aby kształtować kulturę picia wina, trunków nie będzie się podawać w byle czym. To dlatego zostanie otwarta wypożyczalnia kieliszków (można też będzie kieliszki kupić!). A food trucki przygotują na tę okazję wyjątkową ofertę.

- Jedzenie ma być specjalnie dobrane do degustacji - podkreśla Anna Bańkowska.

Organizatorami imprezy jest Województwo Zachodniopomorskie, Zamek Książąt Pomorskich i Stowarzyszenie Wina Pomorza Zachodniego.

- Produkcja win powoli staje się coraz bardziej widoczną atrakcją województwa - twierdzi Olgierd Geblewicz, Marszałek Województwa Zachodniopomorskiego. - Kibicujemy naszym winnicom, bo zdajemy sobie sprawę, że wzbogacają gamę naszych smaków regionalnych. Uprawa winorośli i produkcja win stały się już ważnym obszarem lokalnej gospodarki, tak jak enoturystyka.

Pierwsza edycja imprezy odbyła się w pierwszy weekend listopada 2021 roku. Choć pogoda wtedy nie dopisała, cieszyła się dużym zainteresowaniem. Na dziedziniec szczecińskiego Zamku przyszło około 5 tys. miłośników wina.

- Mamy nadzieję, że druga edycja przyciągnie jeszcze więcej mieszkańców i turystów. Tym bardziej, że od poprzedniego festiwalu na winiarskiej mapie województwa przybyły cztery dodatkowe winnice - podkreśla radny Wojciech Dorżynkiewicz. - Ciągle się rozwijamy. Być może wkrótce wizyta w winnicy stanie się żelaznym punktem zwiedzania regionu, tak jak w Toskanii.

Na zapowiadającej imprezę konferencji prasowej winiarzy reprezentowali przedstawiciele Winnicy Turnau i Winnicy Sydonia.

- Zaprezentujemy dziesięć różnych rodzajów win, w tym, premierowo, wino rocznik 2021 - podkreśla Jacek Turnau.

Zapraszając do udziału w festiwalu również Sebastian Pilczuk z Sydonii zapewnił, że jego winnica przygotuje coś ekstra.

- To będzie wino musujące z odmiany Solaris - zdradza. - Już przechodzi drugą fermentację w butelkach.

Znane osoby na bankiecie w winnicy w Baniewicach pod Szczeci...

od 7 lat
Wideo

Pismak przeciwko oszustom, uwaga na Instagram

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gs24.pl Głos Szczeciński