Ich zdaniem w herbacie znajdują się substancje, które hamują rozwój płytki nazębnej. W płytce mnożą się bakterie wywołujące próchnicę. Wytwarzają kwasy niszczące szkliwo na zębach.
Naukowcy obliczyli, że w jednym miligramie płytki nazębnej znajduje się około 2,5 miliarda szkodliwych drobnoustrojów. - Już wcześniej mówiło się, że zielona herbata zmniejsza aktywność bakterii nazębnych. Okazuje się, że równie skutecznym środkiem przeciwko próchnicy jest zwykła, czarna herbata - mówi Christina Wu, główna autorka badań.
Jeden ze związków znalezionych przez jej zespól uniemożliwia bakteriom wytwarzanie lepkiej mazi, która powoduje, że płytka nazębna silnie przykleja się do szkliwa i trzeba ją zdzierać szczoteczką. - Picie czarnej herbaty pomiędzy posiłkami może zmniejszyć tempo rozwoju próchnicy oraz zmniejszyć ryzyko niektórych chorób dziąseł.
Ale pod jednym warunkiem - musi to być herbata niesłodzona, bo obecność cukru skutecznie niszczy cały korzystny efekt - podkreśla Wu.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?