- Wszystko dlatego, że woda zawarta w strukturach zamarza i staje się nieosiągalna dla bakterii. Mrożenie żywności a szczególnie warzyw i owoców daje nam możliwość sięgania po nie w okresach, kiedy nie występują, pozwala na cieszenie się ich smakiem i ogromną gamą mikro i makroelementów, jakie posiadają przez cały rok - mówi Joanna Śledziona, dietetyk, technolog żywności, towaroznawca żywności z FitLineFood . - Mrozić możemy wszystko od przygotowanych wcześniej dań po surowce. Należy jednak pamiętać, że rozmrażając surowiec może on zmienić swoją strukturę. Dotyczy to szczególnie warzyw kapustnych i miękkich owoców, które tracą kruchość i walory smakowe, wartości biologiczne pozostają bez zmian. Mrożone warzywa można wrzucać bezpośrednio do gotujacej się wody, mięso rozmrażajmy w zimnej wodzie.
W domowej zamrażalce bezpieczny okres mrożenia to 3-12 miesięcy (np. wołowina i cielęcina do 8 miesięcy, wieprzowina do 6 miesięcy, mięso mielone do 2 miesięcy, schabowe, gulasz do 6 miesięcy, mięso drobiowe ryby morskie 3-4 miesięcy ryby słodkowodne, 5-6 miesięcy owoce, 3-6 miesięcy warzywa twarde, 12 miesięcy warzywa miękkie).
- Pamiętajmy aby rozmrożone produkty ponownie nie zamrażać - dodaje dietetyk. Przed mrożeniem każdy surowiec należy umyć i oczyścić, warzywa - zblanszować, owoce sparzyć, ale mrozimy je po ostudzeniu, każdy surowiec należy szczelnie zapakować, najlepiej owinąć w folię, produkty układamy ciasno aby urządzenie pracowało sprawnie, cudownie jeśli posiadamy urządzenie do pakowania próżniowego- wydłuża termin produktu dwukrotnie.
Śledź cykl GotuJemy w każdy piątek w Głosie a już w czwartek zatelefonuj z pytaniem do dietetyka. Przez godzinę na Państwa telefony będzie czekać Zuzanna Janicka z Domu Dobrej Diety od g. 11 pod bezpłatnym numerem tel. 800 15 60 15.
Polecamy na gs24.pl:
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?