- Ostatnim posiłkiem na liście jadłospisu jest kolacja - często uważana za zbędny, a z kolei innym razem zaspokaja połowę dziennej racji pokarmowej i jest wielką ucztą - mówi Zuzanna Janicka, dietetyk z Domu Dobrej Diety w Szczecinie. - Kolacja musi być zjadana codziennie, ale nie powinniśmy jeść wieczorem najwięcej.
O jakiej porze jeść
Jedni mówią, że należy spożywać posiłki do godziny 18, inni że 3 godziny przed snem.
- Jestem zwolenniczką tej drugiej opcji. Jeżeli ktoś ma tryb dnia przysłowiowej sowy, to zjedzenie ostatniego posiłku o godzinie 18 będzie równało się z głodem gdy położy się spać (np. około północy). Inną oczywiście sprawą jest co zjemy na tą kolację, by nie wywołać uczucia obciążenia, gdy chcemy zasnąć - dodaje Janicka.
Jaka kolacja jest najzdrowsza? Powinna być niskobiałkowa i wysokowęglowodanowa. Dlatego świetnie na kolacje nadają się sałatki, kanapki, ryże, makarony, kasze, warzywa, płatki owsiane.
- Oczywiście to nie będzie porcja obiadowa, ale ma nas nasycić. Klasyczne polskie kanapki - białe pieczywo, masło, ser żółty, szynka, pomidor zastąpmy razowym pieczywem pokropionym oliwą z oliwek lub posmarowanym awokado (jeżeli nie ma przeciwwskazań zdrowotnych to może być masło), sałatą, pomidorem, rzodkiewką, na wierzchu posypane ziarnami słonecznika, sezamu i natką pietruszki - wymienia pani Zuzanna. - Ryże, kasze, makarony są idealne w formie zapiekanek z warzywami lub owocami (np. ryż zapiekany z jabłkami i cynamonem). Makaron z czosnkiem, oliwą z oliwek i pomidorami - wyborny.
Dla mniej głodnych sałata z pomidorami, brukselką i prażonym słonecznikiem.
Uważajmy na sosy!
Oliwa z oliwek, olej rzepakowy, lniany itp. są fajnym i zdrowym rozwiązaniem (oczywiście można je połączyć z ziołami i przyprawami), jogurty naturalne - tak, ale majonezy już nie, nawet te light, ponieważ nie wnoszą do naszego jadłospisu nic interesującego.
- Na kolację świetnym rozwiązaniem są również zupy- te tradycyjne i na gorące wieczory - chłodniki - podpowiada Zuzanna Janicka. - Zasada spożycia napojów jest taka jak przy innych posiłkach - nie popijamy jedzenia. Możemy spożyć napój przed kolacją. Oczywiście od czasu do czasu lampka wina podczas kolacji nikomu nie zaszkodzi.
Kieruj się piramidą
Dietetyka to wciąż młoda nauka, a jak każda potrzebuje obserwacji i wielu badań. Trendy, mody żywieniowe, diety oraz sama żywność mocno się zmieniły przez ostatnich 7 lat, bo właśnie w 2009 roku ogłoszono poprzednią piramidę żywieniową, której podstawę stanowiły produkty zbożowe.
- W najnowszej piramidzie zaleca się spożycie większej ilości warzyw i owoców, które są doskonałym źródłem witamin, składników mineralnych oraz błonnika naturalnego - mówi dietetyczka. - Do tego są lekkostrawne. Dają uczucie sytości, a nie „zapychają” chwilowo organizmu jak pszenna bułka. Proporcja warzyw do owoców to 3:1. Warzywa zapobiegają chorobom układu krążenia, nowotworom oraz cukrzycy. Warto sięgać po surowe warzywa i owoce jak i gotowane, pieczone czy duszone - podaje pani dietetyk.
Dodatkowo zostały docenione zioła, jako forma zastępcza soli, której spożycie w ostatnich latach mocno wzrosło. Podkreślono ponownie rolę tłuszczów roślinnych oraz ryb. Natomiast według piramidy żywieniowej powinniśmy ograniczyć spożycie mięsa do 0,5kg na tydzień.
O jedzeniu i gotowaniu
GotuJemy to akcja Głosu Szczecińskiego, której ideą jest przybliżenie zdrowego i smacznego gotowania. Zaczęliśmy cykl od pomocy w urządzeniu kuchni, później dietetyk mówił, co oznacza zasada 5 posiłków i jak ją stosować. Teraz osobne materiały poświęcamy każdemu z posiłków.
Pisaliśmy już jak powinno wyglądać zdrowe śniadanie i czym się kierować przygotowując pyszny obiad. Pisaliśmy także o zasadach grillowania, a także podpowiadaliśmy co nalezy zrobić aby nie psuły nam się potrawy i jak je zamrażać.
Wkrótce w Głosie zajmiemy się potrawami z ryb. Napiszemy, czy przysłowiowa smażona ryba z frytkami to zdrowy posiłek i jak możemy rybę przygotować, aby była zdrowa i smaczna. Chcemy także podpowiedzieć wam co organizmowi dają świeże soki i jak je przygotowywać. Jeśli ominęła was jakaś część akcji GotuJemy, zajrzyjcie na www.gs24.pl
Czekamy na zdjęcia i przepisy
Mamy także propozycję dla Was. Podzielcie się pomysłem na danie, które króluje na stole w Waszej kuchni! Na pewno jest pyszne! Jeśli dodatkowo będzie zdrowe i apetycznie prezentowało się na talerzu, to Twój przepis znajdzie się w naszym zbiorze. Będziecie mieć też szansę na nagrodę - sokowirówkę oraz książki z przepisami kulinarnymi - jedna seria to trzy publikacje na temat słodkości, grilla oraz rodzinnych przysmaków. Oceny przepisu dokona jury złożone z dziennikarza Głosu oraz dietetyczki Zuzanny Janickiej. Na przepisy i zdjęcia potraw czekamy do 31 maja do północy. Wyślijcie je na: [email protected] Najciekawsze opublikujemy w zbiorze przepisów.
Polecamy na gs24.pl:
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?