Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

GotuJemy: Do rozpałki węgiel i drzewo liściaste, do smażenia tacki. Tak jest zdrowiej

Anna Folkman
Anna Folkman
- Długie wiosenno-letnie wieczory to idealny czas na biesiadowanie na polanie, ogrodzie, gdzie wpasowują się grille. Aby posiłek z grilla był zdrowy, zadbajmy od początku o jakość produktów do rozpalania - zauważa Zuzanna Janicka, dietetyczka z Domu Dobrej Diety w Szczecinie. - Do stworzenia idealnego podłoża na ruszt może służyć węgiel lub drzewo liściaste, nigdy nie iglaste ze względu na dużą zawartość żywicy.

Podpałki, które ułatwiają nam stworzenie gorącego paleniska powinny być pochodzenia naturalnego, unikajmy gotowych mikstur, przy których bucha ogień.

- Pamiętajmy, że dym wydobywający się z paleniska trafia do nas nie tylko za sprawą żywności upieczonej na ruszcie, ale również wraz z wdychanym powietrzem - dodaje Janicka. - Często pomocne są nam w rozpalaniu stare gazety, unikajmy tych lakierowanych z nadrukiem, możemy zastąpić je kartkami z naszymi starymi notatkami.

Potrawy na ruszt!

Rozpoczynamy grillowanie, gdy węgiel pokryje się szarym popiołem. Na grillu układamy smakołyki na tackach.

- Ta praktyka ma swoich zwolenników i przeciwników. Miłośnicy kiełbas twierdzą, że grillowanie na tackach nie tworzy tak chrupiącej skórki jak przyrządzanie bezpośrednio na ruszcie. Jednak z punktu widzenia zdrowia, powinniśmy grillować jedynie na tackach, by tłuszcz wytapiający się z mięsa wpadając do rozgrzanego rusztu nie tworzył szkodliwych substancji, które z dymem trafią do naszego dania - podkreśla Zuzanna Janicka. - Proponuję, by przygotowywać szaszłyki warzywne lub warzywno- mięsne.

Mięso, ale także warzywa
Przy grillowaniu świetnie sprawdzą się: papryka, cukinia, cebula, por, a nawet burak czy rzodkiewka.

- Jeżeli mięso, to oczywiście najlepiej sięgać po ryby natarte ziołami lub drób - mówi dietetyczka. - Pamiętajmy, że wieprzowina jest zdecydowanie mniej zdrowym wyborem ze względu na wysoki poziom cholesterolu.

Sosy i surówki

Do grillowanych warzyw czy mięsa idealnie pasują sosy na bazie jogurtu naturalnego z dodatkiem ziół, np. czosnku czy bazylii i oregano ze szczyptą chilli.

- Grillowane dania należy przyprawiać ziołami. Tak jak w zdrowej diecie, należy unikać przypraw typu: ziarenka smaku, vegety, a postawić na naturalne zioła i ich mieszanki - podpowiada Zuzanna Janicka. - Proszę zachować czujność wkładając do koszyka „przyprawę do grilla”- tam niestety często mamy masę soli i glutaminian sodu. Do każdego dania grillowego świetnie sprawdzają się surówki- z marchewki i ananasa, z pomidorów z cebulką, czy sałata z awokado i granatem. Do picia zimne lemoniady własnoręcznie robione. Zaczynając od tej tradycyjnej- z cytryną i limonką, aż po tartego ogórka z miętą i lodem, czy rozdrobnionym arbuzem.

Zainspiruj się Brazylią

Grill to nie tylko nieograniczony wybór mięs. Przykładowo Brazylijczycy uwielbiają przygotowywać w ten sposób owoce. Do ich faworytów zaliczają się ananasy i brzoskwinie. Mieszkańcy największego kraju Ameryki Południowej bardzo często grillują również szaszłyki z przeróżnych typów owoców. Taka forma deseru jest znakomitym pomysłem na gorące, letnie popołudnie. Gusta kulinarne Brazylijczyków podzielają mieszkańcy krajów śródziemnomorskich. Na francuskiej Riwierze bardzo popularne jest np. grillowanie bananów. Wysoka temperatura niszczy część witamin zawartych w owocach, dlatego chcąc te straty zminimalizować warto odpowiednio je zabezpieczyć. Przygotowane produkty należy owinąć w folię aluminiową lub umieścić je na specjalnych tackach do grillowania. Taki sposób obróbki termicznej wskazany jest również w przypadku warzyw, uwielbianych przez m.in. Włochów i Greków.

Egzotyczny przepis

Grillowane brzoskwinie z cynamonem i miodowym serkiem ricotta. Składniki: 2 świeże brzoskwinie, 4 łyżki serka ricotta, 1 łyżka ulubionego miodu, połowa łyżeczki mielonego cynamonu, 1 łyżeczka brązowego cukru. Sposób przygotowania: Brzoskwinie przekrój na pół i wyciągnij pestkę. Posyp od wewnętrznej strony brązowym cukrem wymieszanym z cynamonem, tak aby przykleił się do miąższu. Grilluj na rozgrzanym ruszcie od wewnętrznej strony. W miseczce wymieszaj ricottę z miodem. Na grillowane brzoskwinie ułóż po jednej łyżce miodowej ricotty.

GotuJemy to akcja Głosu Szczecińskiego, której ideą jest przybliżenie zdrowego i smacznego gotowania. Zaczęliśmy cykl od pomocy w urządzeniu kuchni , później dietetyk mówił, co oznacza zasada 5 posiłków i jak ją stosować, teraz osobne materiały poświęcamy każdemu z posiłków. Były już rady dotyczące śniadania, obiadu. Dziś o grillowaniu. W przyszłym tygodniu zaprosimy do lektury na temat kolacji. Kiedy ją jeść, kiedy zrezygnować i co jest najlepsze. Znów będzie smacznie i zdrowo! W tygodniu w Głosie będziemy publikować krótkie rady kulinarne. Jeśli przegapiliście jakąś część akcji GotuJemy, zajrzyjcie na www.gs24.pl

Ugotuj, zrób zdjęcie i wyślij je nam z przepisem. Masz szansę na sokowirówkę!
Podziel się pomysłem na danie, które króluje na stole w Twojej kuchni! Na pewno jest pyszne! Jeśli dodatkowo będzie zdrowe i apetycznie prezentowało się na talerzu, to Twój przepis znajdzie się w naszym zbiorze. Będziesz mieć też szansę na nagrodę - sokowirówkę i książki z przepisami. Oceny przepisu dokona jury złożone z dziennikarza Głosu oraz dietetyczki Zuzanny Janickiej. Na przepisy i zdjęcia potraw czekamy do 31 maja do północy. Należy wysyłać je na: [email protected]

Piknik nad Odrą w Szczecinie

Piknik nad Odrą w Szczecinie. Tłumy na Wałach Chrobrego [zdjęcia]

Gs24.pl

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gs24.pl Głos Szczeciński