- Nie ma w Polsce przepisów, które ograniczałyby temperaturę w jakiej wykonuje się pracę na otwartej przestrzeni. Jest jednak wskazanie, że jeśli pracownik wykonuje pracę w warunkach poniżej 10 stopni Celsjusza, pracodawca ma obowiązek zapewnić mu odzież ocieplaną, posiłki profilaktyczne oraz napoje gorące. Posiłki powinny być wydawane po ok. 3-4 godzinach pracy, nie wolno wypłacać za nie ekwiwalentu, gorące napoje muszą być dostępne przez cały czas wykonywania pracy w pobliżu lub w wyznaczonym miejscu do ogrzewania się - mówi Grażyna Pawlata – Ich, rzecznik Okręgowego Inspektoratu Pracy w Szczecinie.
- W miejscu do ogrzewania się temperatura nie powinna być niższa niż 16 stopni Celsjusza. W wyjątkowych sytuacjach zamiast takich miejsc powinny być np. koksowniki. W przypadku biur temperatura nie powinna spadać poniżej 18 stopni Celsjusza, ale komfort pracy jest zapewniony, jeśli ta temperatura wynosi ok. 20 - 22 stopni. W halach, magazynach nie może być zimniej niż 14 stopni Celsjusza. Pamiętajmy też, że nie może dochodzić do sytuacji, by z powodu zimna pod odzież roboczą, ochronną pracownik zakładał własną bieliznę. Ta wykonana jest z innych tworzyw, które są łatwopalne.
Kontrole wykazu stanowisk do ogrzania, do wydawania posiłków i napojów, rodzaju odzieży czy zapewnienie konkretnego rodzaju ogrzewania są prowadzone już latem. Inspekcja reaguje też na skargi i wnioski. Do tej pory nie było wielu zgłoszeń. Mrozy dopiero się zaczęły.
Polecamy na gs24.pl:
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?