Czego oczekują gastronomicy?
Żądają wprowadzenia zmian przepisów prawa zgodnie z petycjami złożonymi na ręce Premiera Mateusza Morawieckiego przez Sztab Kryzysowy Gastronomii Polskiej już w październiku tego roku:
- Przypominają, że oczekują od rządu merytorycznego planu wychodzenia z kryzysu dla Gastronomii Polskiej na najbliższe 6 miesięcy;
- Zwolnienia ze składek na ubezpieczenia społeczne wszystkich przedsiębiorców oraz pracowników na okres 6 miesięcy od 1 listopada;
- Wprowadzenia stałej i jednolitej stawki 8 proc. podatku VAT na wszystkie produkty (żywność i napoje) oraz usługi gastronomiczne także od 1 listopada;
- Stworzenia „Funduszu Wsparcia Gastronomii” na wzór Funduszu dla Kultury;
- Wprowadzenia „Tarczy Antykryzysowej dla Gastronomii Polskiej” na wzór tarczy antykryzysowej dla turystyki;
- Wyznaczenia w trybie pilnym przedstawicieli rządu do wspólnego opracowania z ekspertami branży gastronomicznej standardów bezpieczeństwa higienicznego „Bezpieczna Restauracja w czasie epidemii” dla poszczególnych typów lokali.
- Żądają także podania podstawy konstytucyjnej ograniczenia przez rząd swobody prowadzenia działalności gospodarczej branży gastronomicznej, przez zamykanie lokali.
- Chcą również uwolnienia w trybie natychmiastowym godzin otwarcia wybranych typów lokali gastronomicznych.
- Dodatkowo postulują przesunięcia terminu wprowadzenia kas fiskalnych on- line z na 1 stycznia 2022 roku i sfinansowania tego wprowadzenia przez Skarb Państwa.
ZOBACZ TEŻ:
- Zależy nam aby wreszcie rząd zajął się także naszymi sprawami – mówi Iwona Niemczewska, która w Szczecinie prowadzi lokal Z Drugiej Strony Lustra. - Będziemy się również domagać, aby został przedstawiony jakiś projekt dla tych osób związanych z gastronomią, które już straciły prace, bo przecież wiemy, że niektóre lokale nie wytrzymały i już się zamknęły. A nasza branża jest ogromna. Jest nas masa, która w tej chwili nie wie jak będzie wyglądała ich egzystencja. Tym bardziej, że gastronomia to nie tylko właściciele lokali gastronomicznych i ich pracownicy, ale cała masa dostawców – specjalistycznych firm, rolników, lokalnych przedsiębiorców. To jeden wielki łańcuch powiązań.
Restauratorzy: Ustawcie się w kolejce do wojewody
Zachodniopomorscy gastronomicy z petycją z żądaniami ustawią się we wtorek w kolejce i każdy osobiście ma swoją listę przekazywać na ręce wojewody.
- Ale apelujemy, aby ustawiać się w kolejce w odpowiedniej odległości i koniecznie mieć maseczki – nawołuje Iwona Niemczewska.
Formularz z żądaniami można pobrać ze strony na FB: Gastroprotest Szczecin - Czarna Polewka dla Rządu RP. Trzeba ją osobiście uzupełnić. We wtorek przed Urzędem Wojewódzkim spodziewanych jest około 300 gastronomików z całego regionu.
ZOBACZ WIĘCEJ:
ZOBACZ TEŻ:
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?